Kukbuk
Kukbuk
Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

Tarta ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO:
mąka pszenna
250 g
masło (zimne)
125 g
drobny cukier do wypieków
50 g
kefir
80 ml
sól
szczypta
FARSZ:
śliwki
500 g
pasta waniliowa
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
brązowy cukier
1 łyżka
DO POSYPANIA:
cukier puder
według uznania
OPCJONALNIE DO POSYPANIA:
brązowy cukier
według uznania
migdały w płatkach
według uznania

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Martyna Cybuch

krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, by uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Śliwki, najlepiej średnio dojrzałe, po wypestkowaniu kroimy na połówki lub ćwiartki, po czym mieszamy w misce z pastą waniliową i cynamonem.

krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 lub 5 milimetrów. Najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej lub na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej śliwki układamy na cieście tak, by były oddalone od brzegu o mniej więcej 4 centymetry. Owoce możemy posypać brązowym cukrem albo płatkami migdałowymi – według uznania. Następnie ciasto zawijamy do góry i dociskamy do śliwek. Brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem, owoce posypujemy brązowym cukrem.

 

krok 4

Tartę wkładamy do piekarnika na 30-40 minut, pieczemy do zrumienienia. Pod koniec pieczenia przełączamy na dolne grzanie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka