![Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/BcepCfpoe4D_XxlIG2GD5HQoOPX2Nk-BYv-BH0AU_ng/fill/1418/1682/fp:0.52:0.16/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMDMv/RFNDMDYzOTZfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Tarta ze śliwkami
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- CIASTO:
- mąka pszenna
- 250 g
- masło (zimne)
- 125 g
- drobny cukier do wypieków
- 50 g
- kefir
- 80 ml
- sól
- szczypta
- FARSZ:
- śliwki
- 500 g
- pasta waniliowa
- 1 łyżka
- cynamon
- 1 łyżeczka
- żółtko jajka "zerówki"
- 1 sztuka
- brązowy cukier
- 1 łyżka
- DO POSYPANIA:
- cukier puder
- według uznania
- OPCJONALNIE DO POSYPANIA:
- brązowy cukier
- według uznania
- migdały w płatkach
- według uznania