Czy nazwiemy ją kabaczkiem, czy cukinią, jedno pozostaje niezmienne – możliwości jej wykorzystania jest bez liku. Im młodsza, tym smaczniejsza. Wtedy najlepiej zjeść ją na surowo, grillować z aromatycznymi ziołami albo zawinąć w papiloty razem z krewetkami lub ulubioną rybą. Z kolei usmażone kwiaty cukinii potrafią nawet zwykły makaron zamienić w danie, którego nie powstydziliby się uznani szefowie kuchni. A gdy jej skórka przestaje być jędrna i na bokach pojawiają się przebarwienia, to najlepszy znak, że czas ugotować pikantne leczo z bakłażanami, papryką i pieczarkami. Cukinię jemy w każdej postaci!
Najlepsze przepisy z cukinią
Można ją jeść na surowo, smażyć albo grillować – cukinia otwiera pole do wielu kulinarnych eksperymentów!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska
Frittata z cukinią
Pomysł na cukinię w niebanalnym wydaniu. Do tego danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Cukinię przesmażcie na patelni z czosnkiem i oliwą. W tym czasie zapieczcie jajka w piekarniku. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, ułóżcie na niej cukinię i czosnek. Odrobina oregano i soli – i do piekarnika. Szybkie śniadanie gotowe!
Sajgonki z bobem i cukinią
Cukinia i bób to doskonałe połączenie. Zwłaszcza jeśli zawiniecie warzywa w papier ryżowy i je usmażycie. Sajgonki, które przygotujecie w niecałą godzinę, sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko na obiad, ale też jako przekąska podczas domowej zabawy. Zróbcie do nich sos z jogurtu i przyprawcie go melisą oraz miętą.
Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem
Leczo jest sycące i świetnie poradzi sobie z nieco większym głodem. Cukinia duszona z pomidorami i bakłażanem to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza gdy podacie takie leczo ze świeżą bagietką lub z kromką ulubionego pieczywa. Gwarantujemy, że to obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I co więcej, do jego zrobienia wystarczy jeden garnek!
Zobacz przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażane i świeżym pieczywem >>
Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką
Proste przepisy są najlepsze, a tak przyrządzona świeża ryba z cukinią nie ma sobie równych. Pstrągi oczyszczamy, do środka wkładamy tymianek, a potem pieczemy ryby w całości. By nabrały więcej aromatu, do brytfanki oprócz kabaczka wkładamy także marchewkę i cytrynę, a wszystko polewamy oliwą i przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Ten obiad przypomni wam niejeden wypad nad morze czy w góry.
Sprawdź przepis na pieczonego pstrąga z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>
Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce
Od takich frytek wprost nie można się oderwać! Rumiane i chrupkie, najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Każdą frytkę obtoczcie w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka. Pieczcie do zrumienienia i podajcie, póki ciepłe. Naprawdę szybki obiad albo świetna przekąska na imprezę lub maraton filmowy!
Wypróbuj przepis na szybkie frytki z cukinii w parmezanowej panierce >>
Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką
Dla osób na diecie bezmięsnej przygotowaliśmy coś szczególnego. A do tego mamy solidne podstawy, żeby przypuszczać, że to curry zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Oto przepis na wegańskie curry z cukinią, kalafiorem i fasolką szparagową. Danie obłędnie pachnie limonką i mleczkiem kokosowym. Można je jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Zobacz przepis na wegetariańskie curry z kalafiorem i zieloną fasolką >>
Omlety cukiniowe z pastą z awokado
Łagodny smak cukinii świetnie sprawdzi się w złocistych omletach z awokado. Omlety szybko usmażcie na patelni, posmarujcie pastą z dodatkiem szczypiorku i na koniec zwińcie w zgrabne ruloniki. Zamiast na oleju omlety lepiej usmażyć na maśle klarowanym – będzie zdrowiej i smaczniej.
Makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym z boćwiną i orzechami włoskimi
Cukinia doskonale sprawdza się w przygotowaniu alternatywnej wersji spaghetti. Pokrójcie ją za pomocą specjalnej temperówki, a następnie podajcie z chili, papryką i boćwiną. Wierzch posypcie orzechami włoskimi. To danie będzie zdrowsze od tradycyjnego makaronu i na pewno niskokaloryczne.
Wypróbuj przepis na makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym z boćwiną i orzechami włoskimi >>
Spaghetti z cukinii z krewetkami
Kolejna wersja makaronu z cukinii – tę polecamy z krewetkami. Przygotujcie sos z limonki, czosnku, oliwy i ostrej papryczki, a potem zamarynujcie w nim owoce morza. Z kolei nitki cukinii wymieszajcie z pesto. Dorzućcie pomidorki koktajlowe – i gotowe!
Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem
Nie bez przyczyny cukinię po włosku i hiszpańsku nazywa się małą dynią – oba warzywa pochodzą z tej samej rodziny. I oba równie dobrze sprawdzają się na plackach czy pizzy. Wykorzystajcie mąkę z ciecierzycy i przygotujcie z niej ciasto na chrupki placek. Przed upieczeniem ułóżcie na nim jabłka, cukinię i ser Dziugas. Nie pożałujecie!
Wypróbuj nasz przepis na socce, czyli szybkie placki z mąki z ciecierzycy >>
Placuszki z fasolki szparagowej, cukinii i koperku
Te placki warzywne zrobicie w zaledwie 20 minut i potrzeba do tego niewielu składników: oprócz cukinii przygotujcie fasolkę szparagową, szalotkę i koperek. Samo smażenie zajmie już tylko chwilę.
Spróbuj pysznych placuszków z fasolki szparagowej, cukinii i koperku >>
Warzywne placuszki z botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym
To przepis idealny dla tych, którzy maja w domu małego niejadka. Delikatne warzywne placuszki nie dość, że są smaczne, to jeszcze dzięki zawartości cukinii wspomagają pracę mózgu. Gwarantujemy, że w połączeniu z gęstym dipem czosnkowym sprawią, że na talerzach zostaną jedynie okruszki.
Zobacz przepis na warzywne placuszki z botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym >>
Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki
Wiedzieliście, że cukinia jest lekkostrawna, a do tego redukuje stres? Skoro tak, to nie pozostaje nic innego, jak przygotować z niej rewelacyjne placki. Dla niepowtarzalnego smaku do cukinii dodajcie marchewkę i natkę pietruszki. Może wasze dzieci mają pomysł na dołożenie innych warzyw? Cukiniowe placki najlepiej będą smakować z sosem na bazie jogurtu.
Sprawdź jak przygotować placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>
Krewetki w papilotach
Do przyrządzenia cukinii nie trzeba wiele. Parę ząbków czosnku i natka pietruszki w zupełności wystarczą, by dobrze doprawić to warzywo. Przy okazji wydobędziecie smak z apetycznych owoców morza. Tak przyrządzoną cukinię z krewetkami najlepiej podawać w towarzystwie chorizo i kieliszka schłodzonego białego wina.
Adżapsandal
Oto potrawa rodem z Gruzji. Można ją jeść samą, bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzi się także w towarzystwie – na przykład lawaszu czy chaczapuri. Cukinię i bakłażany pokrójcie, ziemniaki ugotujcie w mundurkach, a szalotkę usmażcie z czosnkiem. Jeszcze pomidory i klasyczne gruzińskie danie gotowe. A jeśli wolicie zjeść je na śniadanie, to wbijcie do środka jajka i zamieńcie adżapsandal w szakszukę.
Smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą
Kwiaty cukinii są lekkie, pyszne i chrupiące. Do tego pachną letnim ogrodem i mają słodki, nieco miodowy smak. Szczególnie cenią je Włosi – używają ich w kuchni na niezliczenie wiele sposobów. Oto przepis, który trafił do nas wprost ze słonecznej Italii. Kwiaty cukinii nadziejcie mozzarellą i mortadelą – prawdziwie włoskim rarytasem. To danie sprawi, że natychmiast zapragniecie wybrać się w podróż do Włoch.
Wypróbuj przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami
Kwiaty cukinii należą do najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni! Czy próbowaliście już łączyć je z ricottą? To idealny duet! Słonawy ser doskonale podkreśla słodycz kwiatów cukinii, a jeśli przyprawi się je aromatycznymi przyprawami i usmaży w lekkim cieście, można zapomnieć o wszystkich troskach.
Zobacz, jak zrobić smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem
Pochodzący z Kampanii ser provolone znakomicie łączy się z wieloma składnikami, a jednym z najlepszych pomysłów jest połączenie go ze szpinakiem. Jeśli dodamy do tego kwiaty cukinii, efekt będzie zaskakująco pyszny. Jesteśmy pewni, że w sezonie na nie ta prosta przekąska na stałe wejdzie do waszego jadłospisu.
Sprawdź przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem >>
Smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois
We Włoszech kwiaty cukinii nadziewa się mozzarellą i anchois, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Gwarantujemy, że podane na gorąco, zawrócą w głowie każdemu! Są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a farsz wprost rozpływa się w ustach. Przed podaniem danie doprawcie solą i pieprzem.
Zobacz przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois >>
Pizza z kwiatami cukinii od babci Marii
Pizza sprawdza się zawsze – może być apetycznym obiadem dla dzieci, przekąską na wieczór ze znajomymi lub głównym składnikiem kolacji. Tym razem proponujemy podać ją z kwiatami cukinii. To doskonały pomysł dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji użyć ich w kuchni. Proste i szybkie, a przy tym niezwykle efektowne danie!
Wypróbuj przepis na pizzę z kwiatami cukinii od babci Marii >>
Tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty
To danie swój urok zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi, ale także dwukolorowemu makaronowi. Paglia e fieno to nic innego, jak siano i słoma – nazwa potrawy pochodzi od tego, że używa się w niej żółtego i zielonego makaronu. Choć tagliatelle mają szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, a kombinacji sosów do makaronu jest wiele, tym razem proponujemy podać je z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty – gwarantujemy, że to idealne połączenie. Nie żałujcie kwiatów cukinii! Użyjcie ich także, aby udekorować danie.
Sprawdź przepis na tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty >>
Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem
To jeden z naszych ulubionych sposobów na szybki obiad, który przygotujecie w niecałe 30 minut. Uduście pomidory, a później dodajcie do nich zblanszowane pory. Koniecznie doprawcie je solą morską i rozmarynem. Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem posypcie prażonym słonecznikiem. Gotowe!
Wypróbuj przepis na duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>
Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem
To proste zielone curry z kurczakiem zrobicie w zaledwie pół godziny! Do mięsa i aromatycznych przypraw rewelacyjnie pasuje cukinia – nada potrawie kolor i wyjątkowy smak. Curry podane z żółtym ryżem stanowi znakomity pomysł na szybki, sycący i rozgrzewający lunch. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.
Zobacz przepis na zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?