Cebulę kroimy w cienkie piórka i wkładamy do słoika. Do rondla wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy miód, goździk, sól i pieprz – zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorącą marynatą zalewamy cebulę. Zakręcamy słoik i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
krok 2
Brokuł kroimy na różyczki. Do garnka z nakładką do parowania, do osolonego wrzątku wrzucamy bób. Nakładamy go nakładką do parowania, na której następnie układamy cząstki brokułu. Przykrywamy garnek i gotujemy 8-10 minut.
krok 3
Bób wyłuskujemy i przekładamy do miski. Dodajemy brokuł i marynowaną cebulę odsączoną z zalewy.
krok 4
Słonecznikprażymy na suchej patelni. Szczypiorek siekamy i blendujemy z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 5
Sałatkę z brokułu, bobu i cebuli posypujemy słonecznikiem i polewamy oliwą ze szczypiorkiem.