Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czerwona cebula
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
ocet jabłkowy
80 ml
miód
1 łyżeczka
goździk
1 sztuka
brokuł
½ sztuki
bób
200 g
słonecznik
garść
szczypiorek
½ sztuki
oliwa
¼ szklanki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

krok 1

Cebulę kroimy w cienkie piórka i wkładamy do słoika. Do rondla wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy miód, goździk, sól i pieprz – zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorącą marynatą zalewamy cebulę. Zakręcamy słoik i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. 

krok 2

Brokuł kroimy na różyczki. Do garnka z nakładką do parowania, do osolonego wrzątku wrzucamy bób. Nakładamy go nakładką do parowania, na której następnie układamy cząstki brokułu. Przykrywamy garnek i gotujemy 8-10 minut. 

krok 3

Bób wyłuskujemy i przekładamy do miski. Dodajemy brokuł i marynowaną cebulę odsączoną z zalewy. 

krok 4

Słonecznik prażymy na suchej patelni. Szczypiorek siekamy i blendujemy z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.  

krok 5

Sałatkę z brokułu, bobu i cebuli posypujemy słonecznikiem i polewamy oliwą ze szczypiorkiem. 

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk