Kukbuk
Kukbuk
Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura anyżkowa z  cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
cebula
6 sztuk (ok. 3 kg)
brązowy cukier
⅓ szklanki
anyż
4 gwiazdki
czarny kardamon
1 ziarno
ocet ryżowy
¼ szklanki
woda
3 łyżki
oliwa
2 łyżki

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

krok 1

Cebule obieramy, kroimy wzdłuż na pół i tniemy na plastry.  

krok 2

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż cały cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Dokładamy pokrojoną cebulę i dobrze mieszamy z karmelem. Dodajemy anyż, czarny kardamon, wlewamy ocet ryżowy i wodę. Smażymy tak długo, aż wszystkie soki odparują, a cebula ściemnieje. Co jakiś czas mieszamy.  

 

krok 3

Do konfitury dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Gotową konfiturę przekładamy do słoików. Niepasteryzowana powinna wytrzymać w lodówce przez tydzień. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk