![Przepis – czerwone cebule i bataty, pomysł na bataty z sosem tahini, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cuOvz1RtgxrjTvhlbFoLdzdK-mWXs7sIRnC00HfhgTU/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMTQv/Sm9lbF9LdWtidWsw/MDM0LmpwZw.jpg)
Pieczone czerwone cebule i bataty z sosem tahini
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- batat
- 1 kg
- czerwona cebula
- 2 sztuki
- oliwa
- 50 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- tahini
- 50 ml
- sok z cytryny
- 20 ml
- woda
- 2 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- orzechy pini
- 30 g
- za'atar
- 1 łyżka
- natka pietruszki
- 1 garść
- sól Maldon
- do posypania