Kukbuk
Kukbuk

Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów

Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Komu nie zdarzyło się wejść rano do kuchni, zajrzeć do lodówki i odruchowo sięgnąć po jajka? Nieważne, czy akurat mamy ochotę na wytrawne, czy na słodkie śniadanie – jajka smakują nam w każdym wydaniu, a lista przepisów na ich przyrządzenie zdaje się nie mieć końca. Mało kto z nas na propozycję jajecznicy, puszystego omletu czy sadzonych z boczkiem lub awokado byłby w stanie odmówić. O poranku czym prędzej rozgrzewamy patelnię, w pośpiechu siekamy szczypiorek i smarujemy grzanki masłem, byleby szybciej zasiąść do śniadaniowej uczty. Choć jeszcze zaspani, nie zapominamy o nastawieniu minutnika, by jajka z pewnością wyszły na miękko (sprawdźcie, ile powinny gotować się jajka na miękko >>).

Jeśli jednak o sekundę spóźnimy się z wyciągnięciem jajek, te mocniej ścięte możemy wykorzystać do humusu albo lekkiej śniadaniowej sałatki. Z kolei bardziej wytrawni smakosze z pewnością będą mieli problem, czy zdecydować się na tradycyjną szakszukę, czy może zrobić ją ze szpinakiem. Przed wyjściem do pracy jeszcze szybko wybieramy się w podróż po Turcji albo Francji i sprawdzamy, jak przygotować stambulskie śniadanie lub perfekcyjne tosty francuskie. Gdy myślimy o tych rozkoszach kulinarnych, wcale nas nie dziwi, że naukowcy prześcigają się w próbach stworzenia pierwszego wegańskiego jajka. W końcu nawet najbardziej wprawni kulinarnie weganie z sentymentem wspominają poranne szakszuki czy jajka po benedyktyńsku na chrupiących tostach. Jeśli podobnie jak my, zrobiliście się już głodni i macie ochotę na jajka, polecamy niebanalne przepisy z różnych zakątków świata.

Na wytrawnie

Śniadaniowy wrap z jajecznicą i bekonem >>

Oto przepis na idealny wrap nie tylko na śniadanie. Przygotujecie go szybko na patelni, a do jego usmażenia nie będziecie potrzebowali wielu składników. W placek zawińcie jajecznicę z warzywami i mozzarellą. Taka tortilla sprawdzi się też jako drugie śniadanie dla dzieci albo jako lunch do pracy. A jeśli chcecie zrobić śniadaniowego wrapa w wersji wegetariańskiej, zamiast boczku użyjcie podsmażonych pieczarek.

Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem >>

Do pracy lub na lekkie śniadanie – oto przepis na sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać miks sałat, warzywa i ulubione kiełki. Sałatkę koniecznie polejcie sosem musztardowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Podajcie z chrupiącymi grzankami.

Reklama

Śniadaniowy humus z jajkiem na twardo >>

Dla tych, którzy wolą bliskowschodnie smaki i niecodzienne przepisy, mamy pomysł na humus z buraka z jajkiem na twardo. Jeśli chcecie zaoszczędzić rano nieco czasu, buraka upieczcie dzień wcześniej albo kupcie już ugotowanego. Ten prosty przepis możecie też potraktować jako propozycję drugiego śniadania lub lunchu do pracy.

Jajko „chmurka” na czosnkowej grzance >>

Czy może być coś lepszego niż jajka i parmezan? Jeśli zgadzacie się z nami, koniecznie wypróbujcie przepis na zapiekane jajka. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Później na podpieczone „chmurki” wyłóżcie żółtka, posypcie je parmezanem i szczypiorkiem. Na blasze podpieczcie również posmarowane masłem tosty. Gwarantujemy, że to śniadanie pokochają i duże, i małe głodomory.

Orientalne śniadanie, przepis na jajka po turecku (fot.Maciek Niemojewski

Jajka po turecku >>

Macie ochotę na śniadanie prosto ze Stambułu? Zobaczcie, jak zrobić jajka po turecku i czego nie może zabraknąć na stole. Pokazujemy, jak idealnie ugotować jajka w koszulce (sprawdźcie instrukcję, jak zrobić jajka poche >>) oraz jak zrobić do nich masło z papryką. Do nich przygotujcie dip czosnkowo-jogurtowy oraz grillowane tosty – i poczujcie się rano jak w Stambule.

jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i awokado

Jajka po benedyktyńsku z łososiem >>

Ugotowanie idealnych jajek po benedyktyńsku to nie lada wyzwanie. Jeśli jednak będziecie postępować zgodnie z przepisem, powinno się udać. Jajka ugotujcie na wolnym ogniu z octem. Bułeczki przekrójcie na pół i podsmażcie na patelni. Na tosty wyłóżcie łososia, odcedzone jajka i polejcie to sosem holenderskim. Zamiast muffinów angielskich możecie użyć innego rodzaju pieczywa. Świetnie sprawdzi się kilka kromek domowego chleba na zakwasie lub słodka brioszka. 

Wytrawny croissant z jajkiem na twardo, wędzonym boczkiem i wasabi (fot. Maciek Niemojewski)

Croissant z bekonem i jajkiem na twardo >>

Wszyscy wiedzą, że kanapki z jajkami zawsze smakują rewelacyjnie. A może by tym razem przygotować je z maślanym croissantem? Przekrójcie go na pół, ułóżcie na nim jajko ugotowane na twardo i chrupki wędzony bekon. Polecamy posmarowanie croissanta solidną porcją majonezu wymieszanego z wasabi. Po tej kanapce wybór między słodkim a słonym śniadaniem już nigdy nie będzie prosty.

jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>

Które dziecko nie lubi muffinek? Tym razem proponujemy ich wytrawną wersję – z prawdziwym przysmakiem w postaci jajka zapiekanego z długo dojrzewającą szynką. Do foremek włóżcie najpierw szynkę, wbijcie jajka i posypcie je chili oraz pieprzem. Zapiekajcie w piekarniku przez 15-20 minut. Jajeczne muffinki wyciągnijcie z foremek dopiero po delikatnym przestudzeniu. 

Kanapka z pastą z groszku, jajkiem i pieczonymi rzodkiewkami – przepis

Kanapka z pastą z groszku, jajkiem po benedyktyńsku i pieczonymi rzodkiewkami >>

Choć ten przepis może wydawać się nieco skomplikowany, jego wykonanie zajmie wam jedynie pół godziny. Rzodkiewkę wymieszajcie z oliwą i natką pietruszki, a następnie upieczcie. Groszek zmiksujcie na gładką pastę, doprawcie solą i pieprzem. Na koniec posmarujcie chleb pastą, ułóżcie na nim gotowe jajka po benedyktyńsku i przyozdóbcie pieczonymi warzywami. Rewelacja!

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>

Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest mnóstwo – ten z pewnością przypadnie do gustu małym smakoszom. Jajka wymieszajcie w misce z sokiem z cytryny i przyprawami, a potem usmażcie jajecznicę. Chwilę przed zdjęciem z palnika dodajcie śmietankę, a na koniec gotową masę jajeczną ułóżcie na chałce i przykryjcie łososiem. Takiego śniadania nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni.

szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

„Szakszuka” szpinakowa >>

Tym, którym znudziła się tradycyjna pomidorowa szakszuka, polecamy ten przepis. Do przygotowania zielonej szakszuki możecie użyć też szczawiu, botwinki, jarmużu czy mangoldu, a także ziół, na przykład szczypiorku czy koperku. Zioła przysmażone razem z zieleniną uwolnią smakowity aromat kojarzący się z beztroskimi wakacjami na wsi.

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwiną >>

Kto przepada za szakszuką w każdym wydaniu, niech koniecznie spróbuje jej w wersji z botwiną. Gdy białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przekładamy jajka z dużą ilością sosu do miseczek, posypujemy obficie kolendrą – i zjadamy od razu z grubą kromką ulubionego pieczywa. 

Gofry gryczane z jajkiem sadzonym i boczkiem >>

Jajko z goframi? Czemu nie! Można ich przecież użyć zamiast chleba. Gofrowa kanapka z boczkiem, jajkiem sadzonym, awokado i pomidorem jest nie tylko wyśmienita, ale także sycąca, a dzięki mące gryczanej – bezglutenowa. Na dodatek te gofry przygotujecie bez mleka. Co powiecie na taki początek dnia?

Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną (fot. Sylwia Kaleta)

Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną >>

Zapachu tej pasty nie można pomylić z niczym. Dlatego gdy tylko zaczniecie mieszać ugotowane jajka z majonezem i musztardą, musicie się liczyć, że w kuchni nagle zrobi się tłoczno. Jeśli uwielbiacie tradycyjną pastę jajeczną, podajcie ją z kromkami ulubionego chleba podsmażonymi na patelni. Na koniec posmarujcie je grubą warstwą pesto. Oto kolejny dowód, że kanapki na śniadanie wcale nie muszą być nudne.

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk >>

Pizza na śniadanie skutecznie wyciąga śpiochów z łóżek. A ta, z dodatkiem jajka, awokado i mozzarelli, nie ma sobie równych. Ciasto przygotujcie z mąki pszennej, drożdży oraz odrobiny cukru. Po rozwałkowaniu przełóżcie je na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upieczcie. Jajka dodajcie na koniec – na wierzch pizzy – i zapieczcie placek. Pst! Ciasto na pizzę możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wyrośnięcia.

Reklama

Na słodko

Tosty francuskie z chałki z musem pistacjowym i malinami >>

Słodkie śniadanie z chałką? Sprawdźcie, jak przygotować o poranku tosty francuskie z musem pistacjowym i malinami. Ich wykonanie jest proste i co więcej, nie zajmuje zbyt wiele czasu. To doskonały przepis, jeśli w chlebaku zalegają wam kromki już nieco czerstwego pieczywa – namoczone w mleku i śmietance, usmażcie je na maśle. Podajcie od razu z owocami.

Ekspresowe racuszki z gruszką i tymiankiem >>

Kto nie lubi racuchów? W tej jesiennej wersji proponujemy – zamiast z jabłkami – zrobić je z gruszkami. Do tego tymianek i wanilia, które nadadzą plackom apetyczny aromat. Jak je szybko i bezproblemowo przygotować? Do ciasta nie będziecie potrzebować drożdży – wystarczą proszek do pieczenia, jajka, mąka pszenna i maślanka. Potem smażcie racuchy partiami, a przed podaniem posypcie cukrem pudrem.

Omlet twarogowy z sosem orzechowym >>

Ten omlet można zjeść także na deser. Ci, którzy przedkładają słodkie śniadania nad wytrawne, z pewnością będą zachwyceni twarogowym farszem z kokosem i solidną porcją miodu. Po złożeniu omlet polecamy jeszcze polać sosem z nerkowców i posypać malinami.

Omlet grzybek >>

Kto pamięta niedzielne, leniwe poranki, w które babcia robiła słodkie omlety? Jeśli tęsknicie za takim śniadaniem z dzieciństwa, mamy dla was idealny przepis. Żółtka wymieszajcie z ubitymi na sztywno białkami i usmażcie na maśle. Gotowe „grzybki” posypcie cukrem pudrem i nałóżcie na nie solidną porcję domowego dżemu lub nieco kwaśniejszej konfitury, która świetnie przełamie smak słodkiego śniadania.

placki bananowe z miodem i cynamonem, placki bananowe, słodkie śniadanie, proste placuszki, placki owsiane, owsiane pankejki, placki z owocami, placki dla dzieci, placki bez cukru, szybkie śniadanie

Bananowe placuszki z miodem i nutą cynamonu >>

Jeśli rano nie macie za dużo czasu, a nie wyobrażacie sobie, by zacząć dzień bez czegoś słodkiego, ten przepis jest dla was. To ekspresowe danie zrobicie z banana, mąki owsianej i jajek – wystarczy połączyć wszystkie składniki i usmażyć placki na suchej patelni. Najlepiej smakują z jeżynami lub innymi sezonowymi owocami.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk