Komu nie zdarzyło się wejść rano do kuchni, zajrzeć do lodówki i odruchowo sięgnąć po jajka? Nieważne, czy akurat mamy ochotę na wytrawne, czy na słodkie śniadanie – jajka smakują nam w każdym wydaniu, a lista przepisów na ich przyrządzenie zdaje się nie mieć końca. Mało kto z nas na propozycję jajecznicy, puszystego omletu czy sadzonych z boczkiem lub awokado byłby w stanie odmówić. O poranku czym prędzej rozgrzewamy patelnię, w pośpiechu siekamy szczypiorek i smarujemy grzanki masłem, byleby szybciej zasiąść do śniadaniowej uczty. Choć jeszcze zaspani, nie zapominamy o nastawieniu minutnika, by jajka z pewnością wyszły na miękko (sprawdźcie, ile powinny gotować się jajka na miękko >>).
Jeśli jednak o sekundę spóźnimy się z wyciągnięciem jajek, te mocniej ścięte możemy wykorzystać do humusu albo lekkiej śniadaniowej sałatki. Z kolei bardziej wytrawni smakosze z pewnością będą mieli problem, czy zdecydować się na tradycyjną szakszukę, czy może zrobić ją ze szpinakiem. Przed wyjściem do pracy jeszcze szybko wybieramy się w podróż po Turcji albo Francji i sprawdzamy, jak przygotować stambulskie śniadanie lub perfekcyjne tosty francuskie. Gdy myślimy o tych rozkoszach kulinarnych, wcale nas nie dziwi, że naukowcy prześcigają się w próbach stworzenia pierwszego wegańskiego jajka. W końcu nawet najbardziej wprawni kulinarnie weganie z sentymentem wspominają poranne szakszuki czy jajka po benedyktyńsku na chrupiących tostach. Jeśli podobnie jak my, zrobiliście się już głodni i macie ochotę na jajka, polecamy niebanalne przepisy z różnych zakątków świata.