Kukbuk
Kukbuk
Lody bananowe z masłem orzechowym i sezonowymi owocami (fot. Aleksandra Stachowicz i Basia Synak)

8 śniadaniowych bowli

O poranku do misek wrzucamy wszystko – owoce, ziarna, a nawet lody. Jak skomponować najlepszą mieszankę?

Tekst: redakcja

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksanda StachowiczBasia Synak

Opublikowano: 7 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Rano z łóżka, niezależnie od pogody, może nas wyciągnąć tylko kawa i krzepiące śniadanie. Dlatego o poranne posiłki trzeba odpowiednio zadbać – musi być kolorowo, nienudno i przede wszystkim smacznie. Wśród śniadaniowych klasyków przoduje oczywiście owsianka, ale apetycznych, rozkosznych dań na początek dnia jest znacznie więcej. Jeśli na samą myśl o słynnym przepisie Heleny Rubinstein ziewacie i kręcicie nosem, odmieńcie śniadaniową tradycję, dodając do ulubionej miseczki kaszę, ryż i koniecznie masę owoców. Poranne bowle są proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników, a co najlepsze, można je dowolnie modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. Dzisiaj macie ochotę na coś słodszego? Wypróbujcie malinową jaglankę z jagodami albo zjedzcie lody bananowe. A w kolejne dni przygotujcie bardziej wytrawne śniadania i śmiało sięgajcie po pęczak, pomidory i bazylię.

Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>

Wiecie, z czym najlepiej smakuje jabłko w karmelu? Doprawione czarnym pieprzem i kurkumą, nie ma sobie równych. Jeśli nie wierzycie, musicie sami spróbować. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko szybko przygotujecie to śniadanie, ale także dzięki niemu dostarczycie organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.

Czekoladowa gryczanka z czereśniami i truskawkami >>

W tej gryczance jest wszystko, co najlepsze. Czereśnie, daktyle i truskawki, a do tego mnóstwo gorzkiej czekolady. Zaopatrzcie się jeszcze w ulubione mleko roślinne i szczyptę kakao, a śniadanie wyjdzie wam z pewnością po mistrzowsku. A dzięki czekoladzie nie wzgardzą nim nawet dzieci.

Jaglanka malinowo-jagodowa z orzechami włoskimi >>

Szybkie i pożywne śniadanie gwarantuje dobry humor na cały dzień. Gdy kasza jaglana będzie dochodzić pod przykryciem, możecie spokojnie pokroić maliny, przygotować jagody i jeszcze posiekać orzechy włoskie. Gotową mieszankę polejcie syropem klonowym zamiast miodem i posypcie cynamonem, jeśli macie ochotę.

Lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami >>

Dobra, stara zasada mówi, że śniadania powinny być po królewsku. Skoro tak, to nie warto sobie odmówić porcji domowych lodów. Zmrożone banany zblendujcie z ulubionym mlekiem roślinnym, a potem nie szczędźcie borówek, płatków kokosowych, kakao i masła orzechowego. Na upalne dni takie śniadanie jest doskonałym wyborem. To także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które w zamrażarce wytrzymają zdecydowanie dłużej.

Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką

Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką >>

Wytrawne wegańskie śniadanie pobudzi nawet największych porannych leniuchów. Na pęczak wyłóżcie dorodne pomidory, uprażone nerkowce i bazylię. Dla przełamania smaków dorzućcie nektarynkę i skropcie oliwą. To śniadanie przygotujecie w 20 minut, dzięki czemu resztę poranka możecie spokojnie spędzić na popijaniu kawy lub herbaty ziołowej.

Migdałowa jaglanka z brzoskwinią, borówkami i chałwą

Migdałowa jaglanka z brzoskwinią, borówkami i chałwą >>

Jednym z najlepszych rozgrzewających dań śniadaniowych jest jaglanka. W tej wersji przygotujecie ją na mleku migdałowym. Kremowy i delikatnie orzechowy smak kaszy najlepiej podkreślą brzoskwinie i borówki. Na koniec warto posypać jaglankę pokruszoną chałwą i przyozdobić dodatkowymi migdałami.

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

fot. Marta Brylińska

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami >>

Jeśli uwielbiacie budynie i gęste mieszanki, to przepis dla was. Kaszę ugotujcie z daktylami, czekoladą i kakao, a na koniec zmiksujcie z mleczkiem kokosowym. Taki mocno kremowy budyń najlepiej smakuje z pieczonymi pomarańczami, imbirem i suszonym rozmarynem.

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

fot. Sylwia Kaleta

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Ostry smak rozmarynu i kwaśne wiśnie z odrobiną cukru trzcinowego to połączenie, dla którego zdecydowanie warto otworzyć oczy o poranku. Przyrządzanie puddingu zacznijcie od ugotowania ryżu na mleczku kokosowym, potem polejcie go gotowym sosem owocowym. Pamiętajcie tylko, by pilnować, żeby ryż nie przywarł do dna garnka.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka