Kukbuk
Kukbuk
Puszysty omlet twarogowy z sosem orzechowym i malinami na talerzu (fot. Maciek Niemojewski)

Omlet twarogowy z sosem orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
twaróg mielony
125 g
miód
1 łyżka
wiórki kokosowe
1 łyżka
mąka kokosowa
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
napój kokosowy lub mleko
50 ml
masło
1 łyżka
Sos orzechowy:
masło z nerkowców
3 łyżki
sok z cytryny
3 łyżki
miód
1 łyżeczka
ciepła woda
6 łyżek
Do podania:
świeże maliny
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

krok 2

Żółtka łączymy z twarogiem, miodem, wiórkami kokosowymi, mąką kokosową i proszkiem do pieczenia. Dodajemy napój kokosowy lub mleko. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite białka – delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

krok 3

Na małej patelni rozgrzewamy masło i wylewamy na nią masę twarogową. Omlet smażymy pod przykryciem – 2-3 minuty z każdej strony.

krok 4

W tym czasie przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki – mieszamy je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

krok 5

Gotowy omlet obficie polewamy sosem orzechowym i dekorujemy świeżymi malinami. Możemy podać od razu po przygotowaniu lub zapakować na drugie śniadanie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk