Kukbuk
Kukbuk

Gofry gryczane z jajkiem sadzonym i boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas namaczania i fermentacji kaszy
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
gofry:
kasza gryczana niepalona
200 g
miód płynny
1 łyżka
jogurt kokosowy
200 g
sól
szczypta
olej kokosowy
do natłuszczenia
do podania:
boczek wędzony
4 plastry
jajko „zerówka”
2 sztuki
awokado
½ sztuki
pomidor
½ sztuki
serek śmietankowy
2 łyżki
rukola
garść
żółty ser
2 plastry
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Kaszę zalewamy wodą i namaczamy minimum 4 godziny. Płuczemy, odcedzamy i blendujemy z miodem. Odstawiamy do fermentacji na 12 godzin (koniecznie w temperaturze pokojowej). Kaszę najlepiej przygotować wieczorem, by rano wymieszać ją z jogurtem kokosowym i ze szczyptą soli.

krok 2

Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry przez 6-7 minut. Studzimy na kratce.

krok 3

Na suchej patelni podsmażamy plastry wędzonego boczku, aż będą rumiane i chrupiące. Bekon zdejmujemy i na tej samej patelni smażymy jajka sadzone.

krok 4

Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski, pomidora kroimy w plasterki.

krok 5

Na gofrze rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego, układamy listki rukoli i plaster żółtego sera. Kładziemy awokado i pomidora. Na wierzchu układamy po 2 usmażone plastry boczku i po jednym jajku sadzonym. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk