Kukbuk
Kukbuk

Omlet grzybek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajka "zerówki"
3
mąka
pół szklanki
sól
szczypta
brązowy cukier
łyżka
masło
do smażenia

Przepis: Kasia Stadejek

Do podania: Cukier puder Ulubiony dżem Mleko do popicia (może być roślinne)

W misce roztrzepujemy widelcem jedno całe jajko, dwa żółtka, mąkę, mleko, cukier i sól. Dwa pozostałe białka ubijamy na pianę. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła i wlewamy połowę ciasta. Smażymy na malutkim ogniu, żeby omlet ściął się w środku, a masło się nie przypaliło. Gdy się zezłoci, zsuwamy go na talerz i szybkim ruchem odwracamy, zrzucając na patelnię. Smażymy, aż druga strona nabierze koloru. To samo powtarzamy z resztą ciasta. Omlety posypujemy cukrem pudrem, nakładamy po łyżce dżemu i zajadamy, popijając mlekiem.    

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!