Kukbuk
Kukbuk

Ekspresowe racuszki z gruszką i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
150 g
cukier z wanilią
30 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
śmietana 18%
100 ml
maślanka
150 ml
sól
2 szczypty
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
½ łyżeczki
gruszka
2 sztuki
świeży tymianek
2-3 gałązki
cukier puder
do posypania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i cukier. Wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, maślankę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie miksujemy.

krok 2

Gruszki obieramy, po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Tymianek siekamy. Kawałki owoców i posiekany tymianek dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy.

krok 3

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy ją do przygotowanej masy. Wszystkie składniki łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.

krok 4

Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni – nakładamy ciasto partiami przy użyciu łyżki. Racuszki smażymy do zarumienienia, a następnie zdejmujemy z patelni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Więcej przepisów z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk