Kukbuk
Kukbuk

Śniadaniowy humus z jajkiem na twardo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciecierzyca z puszki
200 g
burak ugotowany
1 sztuka
sok z cytryny
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
tahini
5 łyżek
kumin
½ łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
lodowata woda
4-5 łyżek
Do podania:
jajko „zerówka”
1 sztuka
ciecierzyca z puszki
40 g
natka pietruszki
½ pęczka
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa
3 łyżki
ulubione pieczywo
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Razem z pokrojonym na kawałki burakiem, sokiem z cytryny i czosnkiem blendujemy w malakserze przez 2-3 minuty. Dodajemy tahini, kumin, sól i pieprz. Ponownie miksujemy. Stopniowo wlewamy wodę – tyle, by uzyskać puszysty krem.

krok 2

Jajko gotujemy na twardo.

krok 3

Humus nakładamy na talerz. Wierzch posypujemy ciecierzycą odsączoną z zalewy i posiekaną natką pietruszki wymieszaną z sokiem z cytryny. Polewamy oliwą. Dodajemy jajko przekrojone na pół i podajemy z ulubionym pieczywem. Humus sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub lunch do pracy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk