Kukbuk
Kukbuk

Tosty francuskie z chałki z musem pistacjowym i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Mus pistacjowy:
biała czekolada
50 g
pistacje łuskane
150 g
śmietana 30%
100 ml
cukier puder
1 łyżka
ricotta
50 g
sok z cytryny
1 łyżka
Tosty:
jajko „zerówka”
1 sztuka
mleko
25 ml
śmietanka 30%
25 ml
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
cynamon mielony
1 łyżeczka
masło
2 łyżki
chałka
2 kromki
bułka tarta
50 g
Do podania:
świeże maliny
garść
świeża mięta
kilka listków
cukier puder
do posypania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

krok 2

Pistacje blendujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.

krok 3

Schłodzoną śmietankę powoli ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder,ricottę i sok z cytryny Miksujemy do momentu uzyskania gęstego, puszystego kremu. Do masy dodajemy zmiksowane pistacje z białą czekoladą i krótko ubijamy. Wstawiamy do lodówki.

krok 4

Przygotowujemy tosty. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cynamon. Ubijamy. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki chałki dokładnie moczymy w masie jajecznej, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

krok 5

Gotowe tosty przekładamy na talerz. Podajemy od razu po przygotowaniu z musem pistacjowym, ze świeżymi malinami i z listkami mięty. Możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Więcej przepisów z malinami:

    W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

    Koszyk