Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Ciasteczka czekoladowo-waniliowe (fot. Maciek Niemojewski)

Ciastka i ciasteczka – przepisy na słodką przekąskę

Małe, słodkie i zawsze mile widziane – domowe ciasteczka mają w sobie coś, co sprawia, że świat staje się trochę bardziej przyjazny. Wystarczy jeden kęs kruchego maślanego ciastka, by przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Wybraliśmy dla was nasze ulubione przepisy na ciastka i ciasteczka!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Ciastka i ciasteczka to nie tylko klasyka, ale też niekończące się eksperymenty – z różnymi rodzajami mąki, dodatkami, przyprawami i formami. I właśnie dlatego warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na domowe ciasteczka, które zawsze się udają i smakują dokładnie tak, jak powinny.

W tym artykule zebraliśmy nasze ulubione receptury – od prostych kruchych ciasteczek maślanych, które przygotujecie dosłownie z kilku składników, przez czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady (chocolate chip cookies), aż po wypieki z dodatkiem orzechów, płatków owsianych czy korzennych przypraw. Są tu także francuskie magdalenki i włoskie amaretti. To ciastka idealne do pieczenia z dziećmi, dla przyjaciół, do kawy, do pudełka lunchowego albo… po prostu, bez okazji.

Jak przechowywać ciasteczka?

Nic tak nie psuje ciasteczkowej radości jak miękkie, zwietrzałe lub wilgotne wypieki – dlatego sposób przechowywania ma ogromne znaczenie. Najlepiej trzymać domowe ciasteczka w szczelnym pojemniku, który zabezpieczy je przed dostępem powietrza i wilgoci. Klasyczne kruche ciasteczka lub ciasteczka maślane świetnie znoszą przechowywanie w metalowych puszkach albo szklanych słoikach z dobrze dopasowaną pokrywką – dzięki temu pozostają chrupiące nawet przez kilkanaście dni.

Niektóre rodzaje ciastek (na przykład owsiane lub bez dodatku kremu) można zamrozić – najlepiej po upieczeniu, gdy całkowicie ostygną. Wystarczy ułożyć pojedynczą warstwę ciastek na tackach, zamrozić, a potem przełożyć do woreczków strunowych lub pojemników. W zamrażarce wytrzymają nawet do trzech miesięcy – po wyjęciu trzeba chwilę odczekać – i będą smakować niemal jak świeże. Pamiętajcie też, by nie mieszać w jednym pojemniku ciastek o różnych strukturach (na przykład miękkich z chrupiącymi), inaczej szybko stracą swoje najlepsze cechy.

Oto najlepsze przepisy na ciastka!

Szybkie w wykonaniu owsiane ciasteczka (fot. Maciek Niemojewski)

Szybkie ciastka owsiane

Najprostsze i najszybsze ciasteczka do zrobienia. Płatki owsiane mieszamy z płatkami jaglanymi dla ciekawszej tekstury, dodajemy też nieco masła orzechowego dla smaku. Można dorzucić także ulubione bakalie, pestki i orzechy.

Ciasteczka owsiane świetnie smakują również polane czekoladą. Nasz przepis jest w 100% roślinny, ale przypadnie do gustu nie tylko weganom.

Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka owsiane >>

Ciasteczka z czekoladą i fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą i kawą

Chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku – ciasteczka z czekoladą to klasyk. Dodatkowo w naszym przepisie używamy… fusów po kawie! Ten intrygujący składnik sprawia, że ciastka mają jeszcze ciekawszy smak.

W przepisie jest czekolada – można użyć zarówno gorzkiej, jak i mlecznej lub białej. Polecamy także dorzucić do masy trochę ulubionych orzechów. 

Sprawdź przepis na ciastka z czekoladą i kawą >>

Jak przygotować ciasteczka z nadzieniem jabłkowym. Przepis na karmelowe ciasteczka z jabłkami (fot. dinnershow.studio)

Ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym

Ciasto francuskie to idealny pomocnik, kiedy chcemy przyrządzić szybki deser. Niespodziewani goście? W kilka minut przygotujecie te ciasteczka, zwłaszcza że większość składników macie pewnie w swojej kuchni.

Potrzebujecie bowiem jabłek, masła, nieco cukru i soku z cytryny – i ciastka ze wspaniałym nadzieniem o smaku karmelu z jabłkami gotowe.

Sprawdź przepis na ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym >>

Przepis na ciasto francuskie z gruszkami. Najlepsze przepisy na gruszki. Desery z gruszkami (fot. dinnershow.studio)

Ciastka francuskie z gruszkami

Nasza kolejna propozycja na bazie ciasta francuskiego jest równie prosta i pyszna. W roli dodatku sprawdzi się wiele owoców, ale wybierajcie przede wszystkim te, które nie zawierają dużo wody.

Najlepsze będą gruszki i jabłka. Pokrojone na cienkie plasterki, pozwolą zachować chrupkość ciasta. Możecie też przygotować je w wersji wytrawnej – zrezygnujcie z cukru pudru i dodajcie do owoców nieco gorgonzoli. 

Sprawdź przepis na ciastka francuskie z gruszkami >>

Słodycze bez białego cukru. Ciasteczka czekoladowo-waniliowe (fot. Maciek Niemojewski)

Kruche ciasteczka czekoladowo-waniliowe

Ależ te ciastka wyglądają! Dwukolorowe zawijańce świetnie prezentują się na stole. Kontrastowe kolory zawdzięczają masie w dwóch smakach – waniliowym i czekoladowym.

W podobny sposób możecie przygotować ciastka także w innych kolorach, używając naturalnych barwników spożywczych. Wystarczy ciasto zwinąć w rulon i po schłodzeniu odcinać z niego kolejne krążki. Te kruche ciasteczka są wyborne!

Sprawdź przepis na ciasteczka czekoladowo-waniliowe >>

Przepisy na ciasteczka – zawsze się udają!

Słodycze bez białego cukru. Czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem (fot. Maciek Niemojewski)

Ciastka czekoladowe z solonym karmelem

Czekolada i słony karmel to duet idealny. My jednak poszliśmy jeszcze dalej i zamiast klasycznego karmelu przygotowaliśmy pastę na bazie daktyli i orzechów laskowych.

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali do ciasteczek nieco soli. Wierzch każdego ciastka dekorujemy orzechami laskowymi – różne tekstury tworzą tu prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej!

Sprawdź przepis na mocno czekoladowe ciasteczka z solonym karmelem >>

bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, maślane ciasteczka, ciasteczka bananowe, ciasteczka z karmelem, domowy karmel, słony karmel, ciasteczka z tahini, przepis Marta Mankiewicz

Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem

Te ciasteczka to spełnienie marzeń o słodkiej przyjemności. Do ciasta dodajemy banany, pastę tahini i żurawinę, a gotowe słodycze polewamy karmelem. Idealnie pasują do kawy!

A co najlepsze, jeśli zostanie trochę karmelu, można go przechowywać w lodówce i dodawać na przykład do owsianki!

Sprawdź przepis na bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem >>

francuskie ciasteczka, ciasteczka magdalenki, tradycyjne desery francuskie, magdalenki, maślane ciasteczka, szybkie ciasteczka, ciasteczka

Magdalenki

Francuskie klasyki, które smakują najlepiej z filiżanką herbaty. To właśnie o magdalenkach zanurzanych w herbacie pisał Marcel Proust. W jego powieści przenosiły do czasów dzieciństwa.

Trudno się dziwić – maślany smak i delikatna biszkoptowa tekstura sprawiają, że magdalenki to jedne z naszych ulubionych ciastek. Ich przygotowanie jest całkiem proste – zerknijcie tylko na przepis na te maślane ciasteczka!

Sprawdź przepis na magdalenki >>

Kruche ciasteczka z marchewki z orzechami i suszonymi owocami (fot. Aleksandra Jagłowska)

Ciasteczka marchewkowe

Ciasto marchewkowe to klasyk, dlaczego by więc nie wprowadzić do kuchennego repertuaru marchewkowych ciasteczek? Sekretem tych smakołyków jest wnętrze – pomiędzy dwoma kruchymi ciastkami kryje się konfitura marchewkowo-pomarańczowa z cynamonem.

Kropką nad i niech będzie polewa ze śmietanki i z białej czekolady. 

Sprawdź przepis na ciasteczka marchewkowe >>

Ciastka i ciasteczk - sprawdź nasze receptury!

Włoskie ciasteczka cantucci  z migdałami i skórką pomarańczową (fot. Paulina Czyżewska)

Cantucci

Klasyczne włoskie ciastka, pachnące skórką z pomarańczy i cynamonem, pełne migdałów i orzechów. Najlepiej smakują maczane w espresso lub cappuccino.

Z pewnością przypadną do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodkich ciastek. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, poradzą sobie z nim nawet niedoświadczeni domowi cukiernicy.

Sprawdź przepis na cantucci >>

Włoskie ciasteczka amaretti z kandyzowanymi wiśniami, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Ciastka migdałowe amaretti z kandyzowanymi wiśniami 

Amaretti zaliczają się do najprostszych w przygotowaniu ciasteczek. Potrzeba do nich jedynie trzech składników – mąki migdałowej, cukru i białek jajek.

Smak można wzbogacić skórką z pomarańczy i kandyzowanymi wiśniami. Ciastka są słodkie, ale naprawdę uzależniają – gwarantujemy, że nie poprzestaniecie na jednym!

Sprawdź przepis na ciasteczka amaretti z kandyzowanymi wiśniami >>

Jak zrobić ciastka dyniowe z czekoladą. Przepis na dyniowe ciasteczka z czekoladą (fot. Paulina Czyżewska)

Ciastka dyniowe z czekoladą

Zostało wam nieco dyniowego purée po gotowaniu zupy? Użyjcie go do ciastek. To ciekawa alternatywa dla klasycznych amerykańskich chocolate chip cookies.

Słodki smak dyni świetnie współgra z korzennymi przyprawami, dlatego do środka dodajcie imbir, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasteczka są idealnie kruche i po prostu przepyszne!

Sprawdź przepis na ciastka dyniowe z czekoladą >> 

Ciastka czekoladowe z bobu

Bób w ciastkach? Tak! To dobra baza, a ponieważ jest on dobrym źródłem białka, ciastka będą pożywne. Kiedy masa z bobu połączy się z kakao i czekoladą, jego smak będzie niewyczuwalny.

Do ciasteczek warto dodać nieco orzechów włoskich – niech coś chrupie! Polecamy też posypać wierzch płatkami soli, która świetnie podkreśla czekoladowy smak.

Sprawdź przepis na ciastka czekoladowe z bobu >>

Jak zrobić ciastka? Podpowiadamy!

Ciasteczka z wróżbą 

Doskonałe na andrzejki, ale też bez konkretnej okazji. Za każdym razem, kiedy chcecie zaskoczyć swoich gości lub domowników nietypowym deserem, wręczcie im ciasteczka z wróżbą.

Są łatwiejsze do zrobienia, niż mogłoby się wydawać. Na karteczkach umieszczonych w środku warto napisać inspirujący cytat albo po prostu coś śmiesznego. 

Sprawdź przepis na ciasteczka z wróżbą >>

bezglutenowe herbatniki kakaowe - przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowe herbatniki kakaowe 

Nie ma to jak dobre, domowe herbatniki. Te z naszego przepisu są w dodatku bezglutenowe, ponieważ wśród składników znajdziecie mąkę gryczaną, ryżową i skrobię ziemniaczaną.

Z kolei za smak odpowiadają kakao i niewielka ilość kawy. Takie herbatniki można dodatkowo polać czekoladą, ale i jeść same, bo świetnie sprawdzają się jako chrupiący deser.

Sprawdź przepis na bezglutenowe herbatniki kakaowe >>

Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkles

Szybkie ciastka? Chocolate crinkles! Ciasteczka, które wyglądają, jakby nie do końca się udały – są popękane. Ale dokładnie o to w nich chodzi! Ten niedoskonały wygląd idzie w parze z doskonałym smakiem.

Intensywnie czekoladowe ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Warto posypać je cukrem pudrem dla smaku i wyglądu, ale w wersji sauté też będą pyszne. 

Sprawdź przepis na popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkles >>

Desery orzechowe na jesień – ciasteczka z orzechami (fot. Monika Walecka)

Ciastka z orzechami włoskimi 

No dobrze, ustalmy to raz na zawsze – ciasteczka z orzechami są boskie! Nieważne, czy z ziemnymi, laskowymi, czy włoskimi, ciastka będą smakowały jak z najlepszej cukierni.

W naszym przepisie używamy orzechów włoskich, w których obtaczamy ciastka przed upieczeniem. A może spróbujecie wersji z pistacjami? Też będzie pyszna!

Sprawdź przepis na ciasteczka z orzechami włoskimi >>

Wytrawne ciastko z pomidorem i oregano – przepis

Wytrawne ciastka z pomidorami

Kto powiedział, że ciastka mogą być tylko słodkie? My lubimy przygotowywać je także w wersji wytrawnej i serwować jako małe przekąski lub dodatki do dań.

W tym przepisie stawiamy na ciasto francuskie z ulubionymi dodatkami – pomidorami i oregano. Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku krążki ciasta przed pieczeniem smarujemy cienką warstwą musztardy. 

Sprawdź przepis na wytrawne ciastka z pomidorami >>

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini

Pójdźmy o krok dalej i zróbmy wspólnie ciasteczka z dymką i porem. Tak naprawdę ten przepis możecie potraktować jako punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów – ulubione warzywa podsmażcie na patelni, a potem wymieszajcie z ciastem i upieczcie.

Warto przygotować do nich sos, na przykład pomidorową salsę. 

Sprawdź przepis na wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk