Kukbuk
Kukbuk
Włoskie ciasteczka cantucci  z migdałami i skórką pomarańczową (fot. Paulina Czyżewska)

Cantucci

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cukier
180 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
szczypta
mąka typu 00
260 g
proszek do pieczenia
½ g
masło
30 g
migdały
110 g
wino marsala
10 g
skórka z pomarańczy
z ½ sztuki
żółtko jajka „zerówki”
do posmarowania

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Cukier, jajko i szczyptę soli mieszamy dokładnie szpatułką w misce. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy je do miski. Mieszamy i dodajemy masło w temperaturze pokojowej, zagniatamy. W razie potrzeby możemy dodać więcej masła.

krok 2

Dodajemy migdały, marsalę i skórkę z pomarańczy. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto i przekładamy je na stolnicę.

krok 3

Kroimy ciasto na 2 równe części i z każdej z nich formujemy długi, wąski wałek. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ciasto wystygnie.

krok 4

Upieczone wałki tniemy wszerz, pod lekkim kątem, na kawałki o szerokości około 1,2 centymetra. Powstałe w ten sposób cantucci układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach około 15 minut. Studzimy przed podaniem.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk