Kukbuk
Kukbuk
Przepis na ciasto francuskie z gruszkami. Najlepsze przepisy na gruszki. Desery z gruszkami (fot. dinnershow.studio)

Ciastka francuskie z gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto francuskie
1 opakowanie (ok. 230 g)
gruszki
kilka sztuk
lawenda
szczypta
jajko „zerówka”
1 sztuka
cukier puder
do posypania
opcjonalnie:
grogonzola
według uznania

Przepis i przygotowanie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Gruszki przecinamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście, posypujemy lawendą.

krok 2

Boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

W wersji na słono na gruszkach układamy kawałki gorgonzoli.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na gruszki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk