Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować ciasteczka z nadzieniem jabłkowym. Przepis na karmelowe ciasteczka z jabłkami (fot. dinnershow.studio)

Ciastka z nadzieniem jabłkowo-karmelowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
ciasto francuskie z masłem
1 opakowanie
jajko "zerówka"
1 sztuka
śmietana
1 łyżka
Nadzienie:
kwaśne jabłko
1 kg
masło
1 łyżka
woda
3 łyżki
cukier
200 g
sok z cytryny
z 1 sztuki
Opcjonalnie:
kandyzowana skórka pomarańczowa
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Ciasto francuskie rozmrażamy przez noc w lodówce. Następnego dnia jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1½ centymetra.

krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy 3 łyżki wody i wsypujemy cukier, a następnie podgrzewamy. Mieszamy, poruszając patelnią – ważne, aby nie mieszać łyżką. Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze bardzo ciemnego koloru. Dodajemy jabłka, sok z cytryny i zagotowujemy. Dokładnie mieszamy i zwiększamy lub zmniejszamy gaz – jeśli jabłka puszczą dużo soku, smażymy je na większym ogniu, by odparowały, a jeśli są suche, przygotowujemy je na mniejszym ogniu. Owoce smażymy 20-30 minut. Opcjonalnie możemy do nich dodać do smaku skórkę pomarańczową lub ekstrakt waniliowy. Schładzamy masę jabłkową – powinna być gęsta.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kółka o średnicy 6 centymetrów. Układamy je na pergaminie na blasze do pieczenia. Resztki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i także wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich kładziemy łyżkę nadzienia jabłkowego. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką śmietany. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.

TIP 1

Tak samo przygotowane ciastka można zlepić jak pierogi. Wtedy brzegi ciasta należy posmarować zimną wodą, po zlepieniu docisnąć widelcem, a część z farszem nakłuć pośrodku, żeby nie wybuchła.

TIP 2

Aby ciastko świeciło się po upieczeniu, można je posmarować syropem cukrowym – zagotowaną wodą z cukrem w proporcji 1:1.

TIP 3

W sprzedaży są mrożone lub chłodzone ciasta francuskie różnej jakości – wybierajcie te zrobione na maśle!

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

Koszyk