czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia i pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
120 g
cukier trzcinowy
40 g
biały cukier
50 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
1 sztuka
purée z dyni
120 g
mąka pszenna
160 g
mąka kokosowa
30 g
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
soda oczyszczona
½ łyżeczki
sól
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
cynamon
½ łyżeczki
imbir
szczypta
czekolada deserowa
100 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i zwykłym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do kremu wlewamy purée dyniowe i dokładnie mieszamy.
krok 2
Do mokrych składników przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy pokrojoną w kosteczki czekoladę i mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby stężało.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta nabieramy porcje wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Jeśli ciasto klei się do dłoni, delikatnie podsypujemy je mąką. Uformowane ciastka wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. Z wierzchu powinny być lekko rumiane, a od spodu złociste. Ciasteczka studzimy na kratce. Będą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu nawet przez 3-4 dni.