Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Ciasteczka czekoladowo-waniliowe (fot. Maciek Niemojewski)

Ciasteczka czekoladowo-waniliowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia i pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
200 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masło
100 g
ksylitol
50 g
śmietana
1 łyżeczka
jajko „zerówka”
1 sztuka
kakao
1 łyżka
mleko
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
mielone migdały
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, ksylitol, śmietanę oraz żółtko jajka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, do drugiej – ekstrakt waniliowy i mielone migdały. Każdą porcję ponownie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Obie części ciasta wałkujemy na prostokąty podobnej wielkości. Jasny placek smarujemy roztrzepanym białkiem. Następnie przykrywamy go ciemnym plackiem i ponownie smarujemy białkiem. Ciasto zwijamy w rulon i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 3

Schłodzony rulon ciasta wyjmujemy z lodówki i kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka krótko studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk