Kukbuk
Kukbuk
Włoskie ciasteczka amaretti z kandyzowanymi wiśniami, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Amaretti z kandyzowanymi wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka migdałowa
600 g
cukier
400 g + kilka łyżek do dekoracji
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
białko jajka "zerówki"
4 sztuki
kandyzowane wiśnie
20-25 sztuk

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Wsypujemy do miski mąkę migdałową, cukier i skórkę otartą z pomarańczy, dodajemy białka jajek i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

krok 2

Dzielimy powstałą masę na 40-50 równych kulek – warto użyć do tego wagi kuchennej. Do oddzielnej miski wsypujemy kilka łyżek cukru, obtaczamy w nim ulepione kulki.

krok 3

Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą z nich wciskamy delikatnie połówkę kandyzowanej wiśni.

krok 4

Amaretti pieczemy przez 12-13 minut. Powinny się delikatnie zrumienić i popękać dookoła wiśni.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk