Kukbuk
Kukbuk
Ciasteczka z czekoladą i fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Ciasteczka z ciemną czekoladą i kawą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
1 1/2 szklanki
sól
łyżeczka
soda oczyszczona
3/4 łyżeczki
masło
175 g
brązowy cukier
1 szklank
biały cykier
1/4 szklanki
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtka jajek
2 sztuki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
gorzka czekolada
175 g
wysuszone fusy po kawie
50 g

Przepis: Zuza Rożek

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Mieszamy mąkę, sól i sodę oczyszczoną w małej misce, po czym odkładamy na bok.

krok 2

Około 100 gramów masła wkładamy do dużego rondla i podgrzewamy na średnim ogniu (często mieszamy) – powinno się spienić, a następnie zarumienić. Przelewamy do dużej miski żaroodpornej i odstawiamy na minutę.

krok 3

Pozostałe masło kroimy na małe kawałki i dorzucamy do miski z roztopionym masłem. W ten sposób twarde jeszcze masło powinno zacząć się topić, ale nie będzie się pienić ani skwierczeć. Przed wrzuceniem wszystkich cząstek do miski dobrze jest sprawdzić na jednym kawałku, czy masło odpowiednio się rozpuszcza.

krok 4

Do miski z masłem wsypujemy cukier – biały i brązowy – i ubijamy trzepaczką, by rozbić wszelkie grudki. Następnie dokładamy jajko, żółtka i ponownie ubijamy na gładką masę. Dodajemy wanilię i wcześniej wymieszane suche składniki – łączymy je silikonową szpatułką tak, by nie zostały suche plamy z proszków. Na koniec do masy wrzucamy pokruszoną czekoladę i fusy po kawie.

krok 5

Używając łyżki, dzielimy masę na mniej więcej 15 kulek. Rozkładamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj by zachować spore odstępy między kulkami, bo ciasto rozpływa się przy pieczeniu. Pieczemy około 10 minut. Jeśli ciasteczka nie pieką się równomiernie, należy w trakcie pieczenia zamienić miejscami blachę górną z dolną. Gotowe ciasteczka powinny mieć głęboki złotobrązowy kolor, być twardsze na brzegach i lekko miękkie na środku. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blachach.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk