W zależności od gatunku sałata różni się kształtem, kolorem i rozmiarem. Tym, co łączy wszystkie odmiany, są walory smakowe i właściwości zdrowotne. Sałata jest świetnym źródłem witaminy B oraz potasu, żelaza i magnezu, a także nieodłącznym składnikiem sałatek, burgerów czy azjatyckich zup. Wiosna to początek sezonu na sałatę. Teraz jest najsmaczniejsza i po prostu trzeba ją mieć w kuchni! Możecie z niej przygotować zdrowe, klasyczne sałatki, wykorzystać ją do domowych falafeli albo dodać do nieoczywistych kanapek. Podpowiadamy, w jakich daniach szczególnie warto jej użyć.
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera
Pyszna, zdrowa sałatka z młodej sałaty rzymskiej, pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera. Do tego sycącego dania dodajcie jeszcze groszek cukrowy i polejcie je orzeźwiającym sosem miętowym. Jeżeli nie przepadacie za wędzonym serem, możecie użyć koziego lub innego, który szczególnie lubicie. A jeśli wolicie inną kaszę, sięgnijcie po dowolną, którą macie akurat w domu.
Sprawdźcie przepis na sałatkę z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>
Bun bo nam bo
Połączenie sałaty lodowej, wołowiny, makaronu ryżowego i azjatyckich przypraw to sposób na wietnamską sałatkę, którą można przygotować na obiad lub lunch. By danie nabrało egzotycznego smaku i wyrazistości, wymieszajcie sos rybny z sojowym i dodajcie orzeszki ziemne i odrobinę chili. Bun bo nam bo podajcie zaraz po przygotowaniu albo zjedzcie na zimno następnego dnia.
Zobaczcie, jak zrobić wietnamskie bun bo nam bo i poznajcie inne popularne dania wietnamskie!
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami
Połączenie wytrawnych składników z owocową słodyczą rzadko kiedy zawodzi. Kozi ser świetnie się łączy z sałatą i soczystą pomarańczą, a ostra roszponka doskonale balansuje smaki. Sałatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami zrobicie w zaledwie 15 minut. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku. Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotowe danie tuż przed podaniem.
Wypróbujcie przepis na sałatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Wegetariańskie burgery z kalafiora z majonezem miso
To absolutny hit KUKBUK-a, o czym lubimy przypominać w naszych zestawieniach. Kalafior w chrupiącej panierce to pyszna alternatywa dla burgerów i kotletów mięsnych. Wegetariański burger z warzyw idealnie sprawdzi się z gęstym klasycznym majonezem z miso lub wegemajo. A jeszcze lepiej smakuje z chrupkimi liśćmi sałaty.
Sprawdźcie inne popularne przepisy KUKBUK-a i zobaczcie, jak zrobić wegetariańskie burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami
Polecamy sałatkę inspirowaną smakami Maghrebu! Pierś kurczaka zamarynujcie w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. To danie szczególnie polecamy dla dzieci, które, jak wiadomo, przepadają za słodkim. Przy tej marokańskiej sałatce z kurczakiem i pomarańczami mogą wręcz zapomnieć, że to nie deser, ale pełnowartościowa przekąska. Pamiętajcie też, żeby dokładnie osuszyć mięso przed smażeniem.
Wypróbujcie przepis na marokańską sałatkę z kurczakiem i pomarańczami >>
Zielona sałatka z tuńczykiem
Czasami wszyscy mamy ochotę na prostą, niewymagającą zbyt wiele wysiłku sałatkę. Połączenie makaronu z sałatą, warzywami, tuńczykiem i winegretem to nie tylko pomysł na zdrowy posiłek, ale również sposób na zaoszczędzenie czasu. Makaron świderki ugotujcie w osolonej wodzie, tuńczyka odlejcie z zalewy i przygotujcie pomidorki i oliwki. Wszystkie składniki wymieszajcie z sosem – i macie obiad gotowy w 20 minut!
Falafele z bobu i ciecierzycy na sałacie
Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu. W tym przepisie zaskakujące jest połączenie bliskowschodnich smaków z polskim akcentem w postaci podpłomyka. Ciecierzycę zalejcie wodą i namaczajcie całą noc, a potem zmielcie z kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Gdy już usmażycie kotleciki, podajcie je na ulubionej sałacie z jogurtem z tahini, sałatką z pestkami granatu i podpłomykiem.
Sprawdźcie, jak zrobić falafele z bobu i ciecierzycy na sałacie >>
Wegańskie pho
Tradycyjny wietnamski bulion w wegańskim wydaniu to posiłek, który pokochają prawdziwi miłośnicy azjatyckich przysmaków. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować wegański bulion, który posłuży za podstawę zupy. Doprawcie ją chili, imbirem i cebulą, a na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy. Na wierzchu ułóżcie liście sałaty lodowej, kiełki fasoli mung, kapustę bok choy i posypcie to kolendrą i szczypiorkiem.
Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym
To kwintesencja sezonu wiosenno-letniego. Do ulubionej sałaty dodajcie kwaskowy rabarbar połączony z cynamonem i ze słodkimi truskawkami. Na koniec dołóżcie grillowane greckie halloumi i posypcie orzechami, najlepiej włoskimi. Tę orzeźwiającą sałatkę przygotujcie na grilla ze znajomymi albo jako zdrowy weekendowy lunch.
Wypróbujcie przepis na sałatkę z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym >>
Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką, sałatą i kwiatami
Co powiecie na coś zdrowego i apetycznego do pochrupania? Zamiast do sałatki wykorzystajcie sałatę do dekoracji serowych krakersów o wyrazistym smaku cheddara. Do tego dodajcie sos z tahini z harissą i gęstym jogurtem. Gdy wszystko będzie gotowe, na krakersach ułóżcie sałatę, dymkę i jadalne kwiaty – i macie przekąskę na wieczór w domu.
Sprawdźcie przepis na wiosenne, serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką, sałatą i kwiatami >>
Kanapka z szarpanym chlebowcem
Szarpany chlebowiec jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. My polecamy go szczególnie na kolację albo solidne śniadanie. Chlebowiec świetnie się łączy z dowolną chrupiącą sałatą, a także pomidorami, kwaszonym ogórkiem i czerwoną cebulą. Kanapkę z szarpanym chlebowcem przygotujecie w mniej niż pół godziny. A jeśli zabrakło wam akurat chleba, możecie użyć bułki.
Zobaczcie przepis na kanapkę z szarpanym chlebowcem – w sam raz na przekąskę dla dzieci >>
Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem
Do pracy, do szkoły lub na lekkie śniadanie – oto przepis na sałatkę z chrupiącym jajkiem, sałatą, ogórkiem i rzodkiewką. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać miks sałat, warzywa i ulubione kiełki. Sałatkę koniecznie polejcie sosem musztardowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny i podajcie z chrupiącymi grzankami.
Wypróbujcie przepis na lekką sałatkę z chrupiącym jajkiem >>
Sałata rzymska z patelni z sosem romesco
Sałata rzymska to doskonała baza lekkich sałatek, ale także składnik, który śmiało może wystąpić na talerzu w głównej roli. Przeciętą na połówki lub ćwiartki główkę sałaty wystarczy delikatnie zrumienić na patelni i podać z romesco – hiszpańskim sosem z czerwonej papryki. Tak przygotowana, świetnie się sprawdzi jako przystawka, ale też jako pełnoprawne danie. Pst! W razie potrzeby sałatę rzymską możecie zastąpić cykorią lub radicchio.
Sprawdź, jak przygotować sałatę rzymską z patelni z sosem romesco >>
Więcej wiosennych przepisów
- Ludzie i inspiracje
20 wiosennych przepisów
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
- Ludzie i inspiracje
12 wiosennych przepisów z dymką
Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Słodka i delikatna w smaku, doskonale nadaje się zarówno do wytrawnych ciasteczek, jak i na kanapki z boczniakami.
- Ludzie i inspiracje
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.
- Ludzie i inspiracje
20 wiosennych przepisów
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
- Ludzie i inspiracje
12 wiosennych przepisów z dymką
Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Słodka i delikatna w smaku, doskonale nadaje się zarówno do wytrawnych ciasteczek, jak i na kanapki z boczniakami.
- Ludzie i inspiracje
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?