Kukbuk
Kukbuk
Przepis na grillowaną sałatę z sosem romesco. Jak zrobić sos romesco (fot. Maciek Niemojewski)

Sałata rzymska z patelni z sosem romesco

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Sos romesco:
czerwona papryka
2 sztuki
migdały
50 g
czosnek
2 ząbki
oliwa
50 ml
ocet winny
4 łyżki
chleb wiejski
2 kromki bez skórki
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
natka pietruszki
1/2 małego pęczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
słodka papryka
do smaku
chili
do smaku
cukier
do smaku
Smażona sałata:
sałata rzymska
4 małe lub 2 duże sztuki
oliwa extra vergine
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Pieczemy papryki: umyte wstawiamy w całości do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż zmiękną, a skórka zacznie czernieć. Gorące papryki przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Migdały rozsypujemy na blasze i prażymy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

krok 2

Ostudzone papryki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, wycinamy ogonek. Miąższ odsączamy na sicie. Wrzucamy do malaksera razem z koncentratem pomidorowym, czosnkiem, ostudzonymi migdałami, oliwą, octem, chlebem, natką pietruszki i przyprawami. Miksujemy pulsacyjnie, by uzyskać bardziej lub mniej gładką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

krok 3

Sałatę kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Zwilżamy oliwą w miejscu rozcięcia, posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, rumienimy z każdej strony. Zarumienioną sałatę podajemy z sosem romesco.

TIP

Z warzyw liściastych, oprócz sałaty rzymskiej, do grillowania nadaje się cykoria. Zarówno przecięte wzdłuż kolby belgijskiej cykorii białej lub czerwonej, jak i różne odmiany radicchio.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk