Kukbuk
Kukbuk

Kanapka z szarpanym chlebowcem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
chlebowiec
1 puszka
sos sojowy
1 łyżka
papryka wędzona
¾ łyżeczki
płatki drożdżowe nieaktywne
1 łyżka
sól, pieprz
do smaku
olej
do smażenia
chleb
4 kromki
majonez
4 łyżki
sałata
kilka listków
pomidor
4 plastry
ogórek kwaszony
2 sztuki
czerwona cebula
6 plastrów

Przepis: Dorota Jaworska 


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Chlebowiec odcedzamy i szarpiemy w palcach (twardsze części kroimy w wąskie paski).
Z sosu sojowego, papryki wędzonej, płatków drożdżowych, soli i pieprzu przygotowujemy zalewę. Marynujemy w niej poszarpany chlebowiecminimum10 minut.

krok 2

Zamarynowany chlebowiec wrzucamy na gorącą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na dużym ogniu, aż strzępki owocu przysmażą się na brązowo, a brzegi będą chrupiące.

krok 3

Dwie kromki chleba smarujemy majonezem. Na nim układamy po liściu sałaty, potem plastry pomidorów i świeżego ogórka. Na tym kładziemy dużą porcję usmażonego chlebowca, ogórek kwaszony i plastry cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Dociskamy kanapki i przekłuwamy patyczkami do szaszłyków.

TIP:

Kanapkę można także przygotować z bułki. Szarpany chlebowiec jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!