Kukbuk
Kukbuk
sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce

16 przepisów na sałatki

Dla głodnych i tych na diecie, dla kuchennych leni i tych, którzy lubią wyzwania – wypróbujcie nasze przepisy na letnie sałatki.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maria Duda / Maryetherese

Opublikowano: 18 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Sałatka to latem obiad idealny. Szybkie i proste w przygotowaniu, kuszą bogactwem sezonowych warzyw i owoców. Cieszą oczy kolorami, a ciału dostarczają sporą porcję witamin. Choć są lekkie, niektórymi z nich najadłby się nawet drwal. Do chrupiących zielonych liści pasują najróżniejsze dodatki. Słodycz miodu świetnie łączy się z ostrością rukoli i delikatnością koziego sera. Figi i orzechy włoskie równie dobrze razem smakują, jak wyglądają, a liście japońskiego wasabi o wyrazistym smaku znajdują wspólny język z delikatną marchewką. W sałatkach wszystko jest możliwe! Na który wariant się skusicie? Zobaczcie smaczne i proste przepisy na sałatki.

sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku. Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotową sałatkę tuż przed podaniem.

bun bo nam bo, sałatka bun bo nam bo, sałatka azjatycka, kuchnia azjatycka, sałatka z makaronem ryżowym, sałatka na zimno, sałatka makaronowa, kuchnia azjatycka kukbuk, sałatka kukbuk

Bun bo nam bo >>

Wietnamski sposób na sałatkę z polędwicą, makaronem ryżowym i sałatą lodową. By danie nabrało egzotycznego smaku i wyrazistości, wymieszajcie sos rybny z sojowym i dodajcie orzeszki ziemne oraz odrobinę chili. Tę sałatkę możecie podawać zaraz po przygotowaniu albo zjeść na zimno następnego dnia. 

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

Kto nie jest amatorem tradycyjnego, mięsnego carpaccio, powinien spróbować tej wersji. Ułożone na liściach szpinaku plastry buraka i pomarańczy doskonale łączą się z ostrym serem lazur oraz dressingiem na bazie octu balsamicznego. Jeszcze odrobina miodu, tahiny i gotowe. Zobaczycie, że wegetariańska, zdrowsza wersja carpaccio na stałe zagości w waszym menu.

dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem i pomidorkami cherry (fot. Zuza Rożek)

Dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem >>

Zapach słodkiej dyni i mocno korzennego jogurtu może tylko zaostrzyć apetyt na kulinarne eksperymenty. Na jeszcze ciepłą dynię wykładamy przecięte na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy to świeżą kolendrą. Tę sałatkę z powodzeniem można podawać jako obiad.

sałatka z figami i kozim serem, sałatka z figami, sałatka z kozim serem, sos do sałatki, sos musztardowy, lekka sałatka, szybki obiad, wiosenny obiad, danie w 5 minut

Sałatka z figami i kozim serem >>

Kolejny sposób na lekką, szybką i prostą sałatkę. Do świeżych fig dodajemy ser kozi, orzechy włoskie i rukolę. Taką przekąskę możecie zjeść samą albo z grzankami z chleba na zakwasie.

sałatka z liśćmi wasabi, zdrowa kolacja, lekki obiad, wiosenna sałatka, sałatka z kiełkami, sos z masła orzechowego, wegański sos orzechowy, dressing do sałatki, zdrowy lunch

Sałatka z liści wasabi z dressingiem z masła orzechowego >>

Wstążki z marchewki, ostre liście wasabi, masło orzechowe i miód – ta sałatka ma w sobie wszystko, co najlepsze. Całości dopełniają pękate pomidorki koktajlowe oraz sezam, który nadaje daniu delikatny orzechowy posmak.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną i młodymi ziemniakami >>

Koniec maja i początek czerwca trudno sobie wyobrazić bez młodych ziemniaków. Można je zjeść na śniadanie z odrobiną miodu, orzechów i szczypiorku, upiec na grillu albo dodać do sycącej sałatki z wołowiną. Na początek mięso zamarynujcie w musztardzie i czosnku, a po upieczeniu pokrójcie w cienkie plastry. Tak przygotowane wymieszajcie z pomidorami, bazylią, fasolką i młodymi ziemniakami. Nie pożałujecie!

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>

Coś dla amatorów grillowania w każdej postaci. Oprócz mięsa na ruszcie rozłóżcie pory, młode ziemniaki, rabarbar i rzepę. Gdy wszystkie składniki pięknie się przyrumienią, wymieszajcie je z sosem z kiszonego czosnku i skropcie do smaku sokiem z cytryny. Do zjedzenia od razu po przygotowaniu!

Sałatka z czarną komosą, pomidorami, malinami i bazylią (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z czarną komosą, pomidorami i malinami >>

Sałatka na śniadanie? Czemu nie! Czarna komosa jest niezwykle zdrowa, a w połączeniu z pomidorami i malinami wydobędziecie jej wyrazisty smak. Pomidory upieczcie z chili i oliwą, by nabrały odpowiedniego aromatu, a maliny usmażcie z octem balsamicznym.

marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami, sałatka z kurczakiem, lekka sałatka, lunch, sałatka z orzechami, pomarańcze, sezonowa sałatka

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami >>

Dzieci bardzo lubią to słodkie danie, a przy tym zapominają, że to nie deser, ale pełnoprawna przekąska. Aby skrócić proces przygotowania, pierś z kurczaka warto marynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Pamiętajcie też, żeby je dokładnie osuszyć przed smażeniem.

Przepis na sałatkę z arbuzem, malinami i krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Letnia sałatka z arbuza, malin i krewetek >>

Nadajcie polskim owocom orientalny twist, łącząc słodkiego arbuza i kwaskowe maliny z krewetkami. By owoce morza nie wyszły zbyt mdłe, koniecznie doprawcie je czosnkiem i przesmażcie na maśle. Sałatkę na bazie roszponki polejcie obficie dressingiem z miodu, octu balsamicznego i soku z cytryny. Na koniec, tuż przed tym, jak zasiądziecie do lunchu, posypcie sałatkę grzankami z ziołami, które nadadzą jej przyjemną chrupkość.

Sałatka po turecku z ciecierzycą, oliwkami i fetą – przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka turecka z ciecierzycą i pomidorkami >>

Tym razem na wakacje nad Morzem Śródziemnym wybieramy tureckie wybrzeże, a greckie wysepki pozostawiamy na inną wyprawę. Inspirowana kuchnią bliskowschodnią sałatka jest treściwa i kusi czarnymi oliwkami, słoną fetą oraz zapachem ostrej papryczki i natki pietruszki. By nie pomylić jej z grecką sałatką, dodajcie do dania ciecierzycę i dymkę. Takiej kompozycji nie odmówią nawet największe niejadki. 

Klasyczna sałatka grecka z fetą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorami (fot. Marcin Lewandowski)

Sałatka grecka >>

Klasycznej sałatki greckiej nie może zabraknąć podczas grilla. Uwielbiają ją dzieci, mięsożercy i wegetarianie. Doskonale smakuje z dopiero co zdjętymi z rusztu stekami albo z mięsnymi lub wegańskimi szaszłykami. Możecie ją także zjeść samą lub z grzankami i podać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli >>

Kolejny dowód na to, że arbuza z powodzeniem możemy używać nie tylko do deserów i lemoniady, ale także do sałatek. Ta wersja jest dość treściwa, a swój smak zawdzięcza – poza owocami – również bobowi. Dodajcie mozzarellę mini, miętę i limonkę i koniecznie podajcie z grzankami z chleba, podsmażonymi na patelni z oliwą i czosnkiem. W sałatce musi coś chrupać!

Sałatka z arbuza i fety z orzechami (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza i fety z orzechami >>

Szybka sałatka, która w upalny dzień w zupełności wystarczy jako danie główne. Ten obiad zrobicie w zaledwie 20 minut – bez konieczności pieczenia, smażenia czy gotowania. Słodycz arbuza przełamcie słoną fetą, pistacjami, orzechami włoskimi i dowolnymi sezonowymi owocami. Jako dressing sprawdzi się sos z limonki i octu jabłkowego.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka