Długo wyczekiwane łagodne maślaki, szlachetne borowiki czy aromatyczne prawdziwki idealnie sprawdzają się nie tylko zamarynowane czy usmażone na patelni, ale także wówczas, gdy zrobi się z nich sos grzybowy. Niezależnie od tego, czy przygotujecie go z grzybów leśnych (dowiedz się, jak wykorzystać leśne grzyby >>), gotowanych (przeczytaj, jak gotować grzyby >>), suszonych, ze śmietaną czy bez śmietany, będzie kusił smakiem i przyciągał zapachem. Bo potraktowane z odpowiednią troską grzyby są w stanie oczarować nawet największych sceptyków. Oto najlepsze przepisy kulinarne na sos z grzybów świeżych, mrożonych i suszonych.

Sos grzybowy – najlepsze przepisy
Kremowy w konsystencji i zdecydowany w smaku, urozmaici niejedno danie. Sprawdźcie, jak przygotować idealny sos z grzybów świeżych, suszonych i gotowanych!
Tekst: redakcja
Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

Sos grzybowy ze śmietaną
To prosty i szybki w przygotowaniu sos śmietanowo-grzybowy, który świetnie sprawdzi się do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek. Jak przygotować grzyby do sosu? Do czyszczenia użyjcie małego nożyka, a jeśli nie są bardzo brudne, wystarczy delikatnie opłukać je na sitku i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pamiętajcie jednak, aby nie leżały za długo w wodzie – jeśli wchłoną jej zbyt dużo, sos grzybowy nie będzie miał intensywnego smaku. Później wystarczy już tylko podsmażyć grzyby z szalotką, gałązkami rozmarynu, wlać odrobinę wina, bulionu i śmietanki, a następnie wszystko porządnie przyprawić. Tak przygotowany sos grzybowo-śmietanowy będzie aromatyczny, pachnący i głęboki w smaku. Pst! Ten sos można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych grzybów. Jeśli zdecydujecie się na te ostatnie, smażcie je na patelni chwilę dłużej.
Sprawdź nasz przepis na klasyczny sos śmietanowy z grzybami >>

Sos grzybowy z suszonych grzybów – przepis
Jak na szybko zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów? Ten prosty przepis sprawi, że przyrządzicie go sprawnie we własnej kuchni. Grzyby zalejcie zimną wodą i odstawcie je na całą noc – nieco namiękną, dzięki czemu łatwiej wam będzie zrobić z nich sos. Po tym czasie odcedźcie je, ale nie wylewajcie wody – przyda się później! Posiekaną cebulę skarmelizujcie na patelni z masłem, a następnie dodajcie namoczone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Wlejcie śmietankę, ocet balsamiczny, doprawcie solą i pieprzem, a później gotujcie do zgęstnienia. Gotowe! Pamiętajcie – sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany będzie zupełnie inny. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku i gładkiej konsystencji, koniecznie o niej pamiętajcie!

Sos grzybowy do makaronu
Do przygotowania tego pysznego sosu z grzybami do makaronu będziecie potrzebować składników, które bez trudu znajdziecie na sklepowych półkach. Borowiki w połączeniu z aromatycznymi przyprawami – czosnkiem, tymiankiem, szałwią i bazylią – kusząco pachną, jeszcze lepiej smakują, a dodatki sprawiają, że smak sosu z grzybów leśnych jest wyjątkowo głęboki. Ten sos grzybowy możecie zrobić bez cebuli, jednak polecamy jej użyć, aby sos nabrał charakteru i uzyskał lepszą konsystencję. Uwaga – najlepiej sprawdzi się z nim porowaty makaron (przepis na domowy makaron >>).

Sos grzybowy do gołąbków
Jeśli się zastanawiacie, jak zrobić sos z grzybów leśnych, który pasuje do gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos przygotowany na bazie warzywnego demi-glace – esencjonalnego i aromatycznego bulionu – sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Możecie przyrządzić go sami albo użyć gotowego demi-glace, który kupicie w sklepie. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie na nią posiekaną cebulę i cukier, a następnie ją skarmelizujcie. Dodajcie oczyszczone i pokrojone grzyby, a później smażcie je 7-10 minut, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią. Dodajcie szczyptę soli, zalejcie demi-glace i doprowadźcie do wrzenia. Mimo że ten przepis na sos grzybowy jest bez śmietany, jego konsystencja jest idealna i doskonale sprawdza się z gołąbkami.

Sos grzybowy do ziemniaków
Jędrne i chrupiące ziemniaki dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. A jak zrobić sos z grzybów, który świetnie się z nimi skomponuje? Pokrojony w kostkę boczek usmażcie na rozgrzanej patelni, wrzućcie oczyszczone, pokrojone grzyby i smażcie je do zrumienienia. Później dodajcie posiekaną dymkę, mascarpone i zalejcie to śmietanką. Gotujcie do zgęstnienia, a przed podaniem doprawcie solą i pieprzem. Zapewniamy, że tak przygotowany sos z grzybów w połączeniu z pysznymi ziemniakami zasmakuje każdemu!

Sos grzybowy do mięsa
Grzyby świetnie pasują nie tylko do placków, makaronu czy ziemniaków, ale także do mięsa. Podstawą tego prostego przepisu są pulpeciki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, grzyby shitake i aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku sosowi grzybowemu dodają również brandy i musztarda diżońska – koniecznie o nich pamiętajcie. Jeśli jesteście amatorami kuchni roślinnej, tak przygotowany sos grzybowy możecie podać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. By zrobić ten sos, zamiast świeżych grzybów możecie użyć suszonych – z tym że trzeba je namaczać co najmniej 2 godziny w zimnej wodzie.
Przeczutaj również:
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?