Długo wyczekiwane łagodne maślaki, szlachetne borowiki czy aromatyczne prawdziwki idealnie sprawdzają się nie tylko zamarynowane czy usmażone na patelni, ale także wówczas, gdy zrobi się z nich sos grzybowy. Niezależnie od tego, czy przygotujecie go z grzybów leśnych (dowiedz się, jak wykorzystać leśne grzyby >>), gotowanych (przeczytaj, jak gotować grzyby >>), suszonych, ze śmietaną czy bez śmietany, będzie kusił smakiem i przyciągał zapachem. Bo potraktowane z odpowiednią troską grzyby są w stanie oczarować nawet największych sceptyków. Oto najlepsze przepisy kulinarne na sos z grzybów świeżych, mrożonych i suszonych.
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.