Kukbuk
Kukbuk

Sos grzybowy – najlepsze przepisy

Kremowy w konsystencji i zdecydowany w smaku, urozmaici niejedno danie. Sprawdźcie, jak przygotować idealny sos z grzybów świeżych, suszonych i gotowanych!

Tekst: redakcja

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

Opublikowano: 14 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Długo wyczekiwane łagodne maślaki, szlachetne borowiki czy aromatyczne prawdziwki idealnie sprawdzają się nie tylko zamarynowane czy usmażone na patelni, ale także wówczas, gdy zrobi się z nich sos grzybowy. Niezależnie od tego, czy przygotujecie go z grzybów leśnych (dowiedz się, jak wykorzystać leśne grzyby >>), gotowanych (przeczytaj, jak gotować grzyby >>), suszonych, ze śmietaną czy bez śmietany, będzie kusił smakiem i przyciągał zapachem. Bo potraktowane z odpowiednią troską grzyby są w stanie oczarować nawet największych sceptyków. Oto najlepsze przepisy kulinarne na sos z grzybów świeżych, mrożonych i suszonych.

Sos grzybowy ze śmietaną

To prosty i szybki w przygotowaniu sos śmietanowo-grzybowy, który świetnie sprawdzi się do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek. Jak przygotować grzyby do sosu? Do czyszczenia użyjcie małego nożyka, a jeśli nie są bardzo brudne, wystarczy delikatnie opłukać je na sitku i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pamiętajcie jednak, aby nie leżały za długo w wodzie – jeśli wchłoną jej zbyt dużo, sos grzybowy nie będzie miał intensywnego smaku. Później wystarczy już tylko podsmażyć grzyby z szalotką, gałązkami rozmarynu, wlać odrobinę wina, bulionu i śmietanki, a następnie wszystko porządnie przyprawić. Tak przygotowany sos grzybowo-śmietanowy będzie aromatyczny, pachnący i głęboki w smaku. Pst! Ten sos można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych grzybów. Jeśli zdecydujecie się na te ostatnie, smażcie je na patelni chwilę dłużej.

Sprawdź nasz przepis na klasyczny sos śmietanowy z grzybami >>

Przepisy z grzybami, sos z suszonych grzybów (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy z suszonych grzybów – przepis

Jak na szybko zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów? Ten prosty przepis sprawi, że przyrządzicie go sprawnie we własnej kuchni. Grzyby zalejcie zimną wodą i odstawcie je na całą noc – nieco namiękną, dzięki czemu łatwiej wam będzie zrobić z nich sos. Po tym czasie odcedźcie je, ale nie wylewajcie wody – przyda się później! Posiekaną cebulę skarmelizujcie na patelni z masłem, a następnie dodajcie namoczone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Wlejcie śmietankę, ocet balsamiczny, doprawcie solą i pieprzem, a później gotujcie do zgęstnienia. Gotowe! Pamiętajcie – sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany będzie zupełnie inny. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku i gładkiej konsystencji, koniecznie o niej pamiętajcie!

Wypróbujcie przepis na sos z suszonych grzybów >>

Porcja makaronu z sosem borowikowym i burratą (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy do makaronu

Do przygotowania tego pysznego sosu z grzybami do makaronu będziecie potrzebować składników, które bez trudu znajdziecie na sklepowych półkach. Borowiki w połączeniu z aromatycznymi przyprawami – czosnkiem, tymiankiem, szałwią i bazylią – kusząco pachną, jeszcze lepiej smakują, a dodatki sprawiają, że smak sosu z grzybów leśnych jest wyjątkowo głęboki. Ten sos grzybowy możecie zrobić bez cebuli, jednak polecamy jej użyć, aby sos nabrał charakteru i uzyskał lepszą konsystencję. Uwaga – najlepiej sprawdzi się z nim porowaty makaron (przepis na domowy makaron >>).

Sprawdź jak przygotowań sos grzybowy do makaronu >>

Gołąbki i sos grzybowy na bazie warzywnego demi-glace (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy do gołąbków

Jeśli się zastanawiacie, jak zrobić sos z grzybów leśnych, który pasuje do gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos przygotowany na bazie warzywnego demi-glace – esencjonalnego i aromatycznego bulionu – sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Możecie przyrządzić go sami albo użyć gotowego demi-glace, który kupicie w sklepie. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie na nią posiekaną cebulę i cukier, a następnie ją skarmelizujcie. Dodajcie oczyszczone i pokrojone grzyby, a później smażcie je 7-10 minut, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią. Dodajcie szczyptę soli, zalejcie demi-glace i doprowadźcie do wrzenia. Mimo że ten przepis na sos grzybowy jest bez śmietany, jego konsystencja jest idealna i doskonale sprawdza się z gołąbkami.

Wypróbuj nasz przepis na sos grzybowy do gołąbków >>

Talerz pieczonych ziemniaków z sosem grzybowym z boczkiem (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy do ziemniaków

Jędrne i chrupiące ziemniaki dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. A jak zrobić sos z grzybów, który świetnie się z nimi skomponuje? Pokrojony w kostkę boczek usmażcie na rozgrzanej patelni, wrzućcie oczyszczone, pokrojone grzyby i smażcie je do zrumienienia. Później dodajcie posiekaną dymkę, mascarpone i zalejcie to śmietanką. Gotujcie do zgęstnienia, a przed podaniem doprawcie solą i pieprzem. Zapewniamy, że tak przygotowany sos z grzybów w połączeniu z pysznymi ziemniakami zasmakuje każdemu!

Sprawdź nasz przepis na sos grzybowy do ziemniaków >>

Porcja pulpecików z sosem z grzybów shitake, pieczone ziemniaki (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy do mięsa

Grzyby świetnie pasują nie tylko do placków, makaronu czy ziemniaków, ale także do mięsa. Podstawą tego prostego przepisu są pulpeciki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, grzyby shitake i aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku sosowi grzybowemu dodają również brandy i musztarda diżońska – koniecznie o nich pamiętajcie. Jeśli jesteście amatorami kuchni roślinnej, tak przygotowany sos grzybowy możecie podać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. By zrobić ten sos, zamiast świeżych grzybów możecie użyć suszonych – z tym że trzeba je namaczać co najmniej 2 godziny w zimnej wodzie.

Wypróbuj nasz przepis na sos grzybowy do mięsa >>

Przeczutaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk