Letnia sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami
czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
miód
1 łyżeczka
orzechy włoskie
garść
Sałatka:
młode listki botwinki
garść
rzodkiewka
3-5 sztuk
maliny
50 g
masło
1 łyżka
kurki
100 g
halloumi
100 g
kiełki jarmużu
1 łyżeczka
Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak
krok 1
Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy w miseczce. Dodajemy posiekane orzechy. Na talerzu układamy umyte i osuszone liście botwinki, połówki rzodkiewki i maliny. Polewamy sosem.
krok 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy oczyszczone kurki do momentu, aż porządnie się zrumienią. Przekładamy na talerz. Patelnię przecieramy.
krok 3
Halloumi kroimy w plasterki i smażymy do zrumienienia z obu stron na suchej patelni. Następnie wykładamy ser na sałatkę i posypujemy ją kiełkami.