Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle w sosie kurkowym z tymiankiem i czerwonym pieprzem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kurki
200 g
sól
do gotowania + do smaku
oliwa
1 łyżka
masło
2 łyżki
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
tymianek
2 gałązki
wytrawne białe wino
30 ml
pieprz mielony
do smaku
papryka wędzona
½ łyżeczki
śmietana 30%
50 ml
sok z cytryny
1 łyżka
makaron tagliatelle
150 g
starty parmezan
2 łyżki
czerwony pieprz w ziarnach
1 łyżeczka

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Kurki zasypujemy łyżeczką soli w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i dokładnie osuszamy.

krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Podsmażamy pokrojoną w piórka i posoloną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i gałązkę tymianku, a po minucie wino. Mieszamy delikatnie i gotujemy jeszcze około 2 minut.

krok 3

Dodajemy drugą łyżkę masła oraz oczyszczone kurki. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż kurki ładnie się zarumienią. Potrwa to około 5 minut. Wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.

krok 4

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy – zachowujemy odrobinę wody. Tagliatelle przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy z kurkami. Danie podajemy od razu, posypane sporą ilością parmezanu i czerwonego pieprzu.

Więcej przepisów z kurkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk