Kukbuk
Kukbuk
Risotto z grzybami, natką pietruszki, tartym serem (fot. Kaja Werbanowska)

Risotto z grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
oliwa
1 łyżka
ryż arborio
1 szklanka
cebula
1 sztuka
wytrawne białe wino
250 ml
bulion grzybowy
1 litr
ulubione grzyby
500 g
masło
5 łyżek
sól morska
do smaku
pieprz
do smaku
starty ser pecorino
5 łyżek
natka pietruszki
do posypania

Przepis i wykonanie: Kaja Werbanowska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Kuba Stanek

krok 1

Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wsypujemy na nią ryż i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy około 4 minut. Dodajemy wino i czekamy, aż alkohol odparuje.

krok 2

Wlewamy kilka chochel bulionu. Zanim dodamy kolejną porcję, czekamy, aż ziarna wchłoną płyn. Powtarzamy czynność kilkukrotnie, aż wykorzystamy cały bulion.

krok 3

Grzyby myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Podsmażamy na maśle na oddzielnej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do gotującego się ryżu i dodajemy 2 łyżki pecorino. Gotujemy, aż risotto będzie miało odpowiednią konsystencję.

krok 4

Podajemy posypane pozostałym serem i natką pietruszki.  

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk