Kukbuk
Kukbuk
kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem, dania z kaszą, obiad z kaszą, kasza gryczana z kurkami, obiad na wynos, co do lunchboxa, kasza z mięsem i warzywami, szybki obiad, danie jednogarnkowe, obiad jednogarnkowy, obiad dla dzieci, rodzinny obiad

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza gryczana
200 g
cielęcina
200 g
masło
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
cebula
1/2 sztuki
kurki
200 g
białe wino
50 ml
bulion
200 ml
śmietanka kremówka
2 łyżki
świeży tymianek
2 gałązki
cebula dymka
garść
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis: Paweł Paszek-Pietruch 
Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Kaszę przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu.

krok 2

Kaszę przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Cielęcinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i łyżką oliwy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, a następnie oczyszczone kurki. Całość smażymy kilka minut, podlewamy białym winem, odparowujemy i dodajemy bulion. Dusimy przez moment, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy listkami tymianku, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

krok 3

Kaszę podgrzewamy na patelni i dobrze mieszamy z sosem. Podajemy z posiekaną dymką.

Aby ugotować kaszę gryczaną na sypko, należy pilnować proporcji – dwie części wody do jednej części kaszy, gotującej kaszy nie mieszać, a po 15 minutach gotowania wyłączyć i odstawić na 10 minut, aby wchłonęła pozostałą wodę i napęczniała.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!