Sezon na
paprykę
Królowa Ameryki Środkowej i Południowej do nas dociera w skąpej liczbie wariacji, ale nawet ta zwykła, czerwona, ma milion kulinarnych i dobroczynnych zdrowotnie zastosowań. Surowa chrupie jak szalona, a po obróbce termicznej urzeka słodyczą.

Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i pistacjową posypką
pomidory / kalafior / papryka

Gazpacho
pomidory / zupa / papryka

Śródziemnomorska sałatka z udonem i fetą
feta / makaron / kuchnia śródziemnomorska

Letni chłodnik z pomidorami i truskawkami
pomidory / papryka / ogórek

Chili sin carne
papryka / meksyk / wegetariańskie

Humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami
szparagi / papryka / śniadanie

Pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini
ziemniaki / papryka / zioła

Pieczona papryka w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri
papryka / śniadanie / brunch

Makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem
papryka / ser / makaron
Reklama

















