Sezon na
paprykę
Królowa Ameryki Środkowej i Południowej do nas dociera w skąpej liczbie wariacji, ale nawet ta zwykła, czerwona, ma milion kulinarnych i dobroczynnych zdrowotnie zastosowań. Surowa chrupie jak szalona, a po obróbce termicznej urzeka słodyczą.
-
Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i pistacjową posypką
kalafior / pomidory / papryka
-
Gazpacho
zupa / papryka / pomidory
-
Śródziemnomorska sałatka z udonem i fetą
kuchnia śródziemnomorska / feta / makaron
-
Letni chłodnik z pomidorami i truskawkami
papryka / pomidory / ogórek
-
Chili sin carne
wegetariańskie / meksyk / papryka
-
Humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami
śniadanie / papryka / szparagi
-
Pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini
zioła / papryka / ziemniaki
-
Pieczona papryka w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri
brunch / śniadanie / papryka
-
Makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem
ser / papryka / makaron
Reklama