Kukbuk
Kukbuk
Przepis na chili sin carne (fot. Rafał Meszka)

Chili sin carne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
papryka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
czerwona soczewica
100 g
czerwona fasola
1 puszka
oliwa
do smażenia
kukurydza
½ puszki
koncentrat pomidorowy
200 g
bulion warzywny
750 ml
kminek mielony
½ łyżeczki
papryka ostra
½ łyżeczki
papryka słodka
½ łyżeczki
cynamon
szczypta
brązowy cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
kwaśna śmietana
2 łyżki
awokado
1 sztuka
nachos
150 g
świeża kolendra
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Soczewicę i fasolę płuczemy na sitku.

krok 2

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i paprykę, smażymy 3 minuty. Dodajemy fasolę, soczewicę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Wlewamy ½ porcji bulionu i wsypujemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas dolewamy bulionu.

krok 3

Podajemy z kwaśną śmietaną, pokrojonym awokado i nachos lub przekładamy do pojemnika, odsysamy powietrze i przechowujemy około 3 tygodni w lodówce.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk