Sezon na
cukinię
Wszechstronna w kuchni i wdzięczna w uprawie. Najlepiej wysiać ją w połowie maja i zapewnić towarzystwo w postaci kocimiętki – ta przyciągnie pszczoły i trzmiele potrzebne do zapylenia pięknych kwiatów, które też warto zaprosić na talerz.
-
Cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami
cukinia / karkówka / bulgur
-
Tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem
makarony / cukinia / pesto
-
Cukiniowe lasagne z serkiem ze słonecznika i sosem bolońskim
cukinia / pomidory / wegańskie
-
Chłodnik pomidorowo-brzoskwiniowy
zupy / pomidory / wegańskie
-
Zapiekane młode cukinie
cukinia / obiad / oliwki
-
Zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi
pomidory / zupa / ogórek
-
Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem
cukinia / oliwki / makaron
-
Tarta z porem i cukinią
cukinia / por / tarta
-
Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów
cukinia / bakłażan / obiad
Reklama