Sezon na
dynię
Choć w polskich ogródkach rozpuszcza swoje wąsy już od kilku stuleci, dynia przed wiekami rosła w Peru, a jej smakiem cieszyli się tylko Inkowie. Jej rozmaite gatunki – od małego, krągłego hokkaido, po smukłą dynię makaronową – zjecie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jesienią mało rzeczy smakuje tak dobrze, jak korzenne ciasto dyniowe, popijane pumpkin spice latte!
-
Risotto z dynia i wędzoną scamorza
dynia / ser / kuchnia włoska
-
Terrina z warzyw korzeniowych z majonezem borowikowym
grzyby / dynia / marchewka
-
Krokiety z ciasta filo faszerowane ciecierzycą i pieczoną dynią z sosem miętowym
dynia / ciecierzyca / mięta
-
Pumpkin pie brûlée
dynia / deser / kruche ciasto
-
Grillowana kanapka z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą piccante
dynia / kanapka / ser
-
Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni
fasolka szparagowa / dynia / łosoś
-
Spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym
dynia / orzechy / tofu
-
Aromatyczne curry z dynią
dynia / curry / kuchnia indyjska
-
Dyniowe tortelli
dynia / pierogi / kuchnia włoska
Reklama