![Przepis na szybkie i proste gazpacho. Wypróbuj przepis na hiszpański chłodnik - gazpacho (fot. Maciej Kaniuk)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/z8r6tV8zgz0iYHEgS42GzYKxB8MRZEM1Ptkkx66hAI4/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDgtMTcv/bWtfS1VLQlVLXzA5/LjA5LjE4Mzc2MS5q/cGc.jpg)
Gazpacho
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- dojrzałe pomidory
- 1½ kg
- ogórek
- 2 sztuki średniej wielkości
- zielona papryka
- 1 sztuka średniej wielkości
- czerwona cebula
- ¼ sztuki
- arbuz
- ⅛ małej sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwa
- 3 łyżki
- ocet
- 2 łyżki
- sól
- 1 łyżka
- kumin
- szczypta
- oregano
- 1 łyżka
- biały pieprz
- 1 łyżka
- czerstwy chleb tostowy
- 1 mała sztuka
- woda
- do ustalenia konsystencji
- Do dekoracji:
- szynka serrano
- kilka plastreków
- ugotowane na twardo jajko "zerówka"
- 4 sztuki