Sezon na
jabłka
Mała kulka, a tyle znaczeń. Rumiane, dzikie, kwaśne – jabłko to bohater polskiego folkloru i babcinej kuchni. Jest podstawowym owocem w naszej szerokości geograficznej, a jedzone raz dziennie naprawdę ma moc ochrony przed chorobami. Najlepiej na surowo, ale jak tu oprzeć się szarlotce?
-
Szarlotka z bezą włoską
ciasto / jabłka / beza
-
Tarta z jabłkami
jabłka / karmel / kruche ciasto
-
Racuchy z jabłkami i malinami
maliny / jabłka / deser
-
Chłodnik z ogórka i jabłka
jabłka / zupa / ogórek
-
Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem
jabłka / por / surówka
-
Karczochy z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście
ziemniaki / kuchnia włoska / karczochy
-
Napój z octem jabłkowym i cynamonem
jabłka / napój / cynamon
-
Kompot z suszonych śliwek z jabłkami
przetwory / jabłka / śliwki
-
Jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem
jabłka / karmel / deser
Reklama