Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philips Ovi – pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini (fot. materiały prasowe)

Pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Pieczone ziemniaki:
ziemniaki francuskie
10 sztuk
chorizo
250 g
papryczka padrón
15 sztuk
sól
¼ łyżeczki
Sos tahini:
tahini
3 łyżki
mirin
1½ łyżki
sos sojowy
2 łyżki
ocet ryżowy
1½ łyżki
prażony sezam
1 łyżka
harrisa (opcjonalnie)
1 łyżeczka
do podania:
ulubione zioła (mieszanka)
½ pęczka

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Ziemniaki pieczemy w 150 stopniach do miękkości. Gdy będą prawie gotowe, dodajemy do nich pokrojone w plasterki chorizo i papryczki. Pieczemy jeszcze około 4 minut, aż chorizo i papryczki będą zarumienione. Delikatnie solimy.

krok 2

Wszystkie składniki sosu mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

krok 3

Ziemniaki z chorizo i papryczkami polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk