Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philips Ovi – pieczona papryka (fot. materiały prasowe)

Pieczona papryka w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Panierowana papryka:
podłużna czerwona papryka
6 sztuk
nerkowce
2 łyżki
nori
2 listki
biały sezam
2 łyżki
sucha chałka
½ sztuki
mąka pszenna
½ szklanki
jajko "zerówka"
2 sztuki
Sos chimichurri:
listki kolendry
½ garści
natka pietruszki
½ garści
czosnek
2 ząbki
oliwa extra vergine
6 łyżek
sól
do smaku
ocet jabłkowy
1 łyżka
do dekoracji:
świeże oregano

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Paprykę pieczemy w całości w 180 stopniach przez 5 minut, następnie obieramy ze skórki (przed pieczeniem nie przekrawamy na pół i nie usuwamy szypułki ani gniazda nasiennego).

krok 2

Orzechy rozdrabniamy, nori ucieramy w moździerzu, sezam prażymy na suchej patelni – łączymy je z wysuszoną i startą na grubej tarce lub zmieloną w maszynce chałką. Paprykę obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce. Pieczemy w 180 stopniach przez 4 minuty.

krok 3

Zioła i czosnek miksujemy w blenderze. Przekładamy je do miski, dodajemy oliwę i doprawiamy solą i octem.

krok 4

Paprykę układamy na talerzu, polewamy sosem chimichurri i dekorujemy oregano.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk