Kukbuk
Kukbuk
Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czerwona papryka
2 sztuki
ulubiony makaron
250 g
sól
1½ łyżeczki
oliwa
2 łyżki
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
⅓ sztuki
śmietana 30%
120 ml
bulion warzywny lub woda
80 ml
świeża bazylia
5 listków + do podania
parmezan
30 g + do podania
pieprz
½ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Warzywa układamy na blasze skórką do góry i pieczemy przez 20-25 minut. Papryka powinna zmięknąć, a jej skórka – sczernieć. Wyjmujemy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika na 10 minut.

krok 2

Ulubiony makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, łączymy z 1 łyżką oliwy, mieszamy i odstawiamy na bok. Zostawiamy ½ szklanki wody z gotowania makaronu.

krok 3

Obrane szalotkę i czosnek oraz papryczkę chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy na nią cebulę, po chwili czosnek i na koniec dodajemy papryczkę. Smażymy warzywa, aż zmiękną. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do malaksera.

krok 4

Paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do malaksera. Wlewamy do niego również śmietanę w temperaturze pokojowej, zimny bulion lub wodę i wrzucamy listki bazylii. Blendujemy na gładki mus.

krok 5

Do garnka po gotowaniu makaronu wlewamy sos paprykowy, wrzucamy do niego starty na tarce parmezan (30 gramów) i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minut. Dodajemy makaron oraz pieprz, podgrzewamy przez minutę, cały czas mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy po trochu wody pozostałej z gotowania makaronu.

krok 6

Pastę nakładamy na talerze, posypujemy dodatkowym parmezanem i listkami bazylii. Danie najlepiej podać od razu po przygotowaniu, można je też przechowywać w próżniowym pojemniku przez 2-3 dni.

Przepis powstał we współpracy z marką Zwilling. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Menu zawsze pod ręką >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk