Kukbuk
Kukbuk

Humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 65 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Papryka:
czerwona papryka
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
Humus:
ciecierzyca w słoiku
400 g
tahina
100 g
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
zimna woda
½ szklanki
Masło chili:
masło
150 g
płatki chili
2 łyżki
sól
szczypta
Szparagi:
szparagi
½ pęczka
oliwa lub masło
2 łyżki
sól
szczypta

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


Stylizacja: Anna Orchewo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, układamy na blasze, polewamy oliwą i pieczemy 30-40 minut, do miękkości.

krok 2

Ciecierzycę płuczemy, przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy tahinę, obrany czosnek, upieczoną paprykę, sól, pieprz i 1 łyżkę wody, po czym blendujemy. Stopniowo dolewamy wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

krok 3

Masło roztapiamy w rondelku i czekamy, aż zacznie nabierać brązowego koloru i orzechowego aromatu. Następnie dodajemy płatki chili i sól. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Zdejmujemy z palnika.

krok 4

Szparagi myjemy i po odłamaniu zdrewniałych końcówek przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Wrzucamy na nią szparagi i smażymy do zrumienienia (około 3 minut). Na koniec solimy.

krok 5

Humus przekładamy do szklanego pojemnika, polewamy masłem i kładziemy na wierzchu szparagi. Nakładamy przykrywkę i odsysamy powietrze. Tak przygotowany może być przechowywany przez 1-1½ tygodnia.

krok 6

Tuż przed podaniem humus wykładamy na talerz, polewamy go masłem z pojemnika i przyozdabiamy szparagami z wierzchu. Podajemy z pieczywem.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk