sezon na
orzechy
Bierzmy przykład z wiewiórek i na zimę róbmy porządne orzechowe zapasy. Te schowane w skorupkach nasiona to małe magazyny składników odżywczych. Nasz mózg bardzo lubi dźwięk chrupania i od razu pracuje raźniej. Czy potrzeba dodatkowej zachęty?
Chleb z masłem z tuńczykiem, anchois i kaparami, prażonymi orzechami włoskimi i grillowanym bakłażanem
tuńczyk / chleb / orzechy
Pstrąg łososiowy z orzechowo-pomarańczową panierką z chleba na zakwasie i szafranowym aioli
pomarańcze / łosoś / orzechy
Fudge pistacjowy z suszoną żurawiną
deser / żurawina / pistacje
Millefeuille z kremem czekoladowym i laskowym brittle
czekolada / ciastka / orzechy
Pastilla, czyli chrupiący placek filo z nadzieniem z buraków, ziemniaków i twarożku migdałowego
buraki / orzechy / ziemniaki
Drożdżówki ze śliwkami i z kruszonką orzechową
śliwki / orzechy / ciasto drożdżowe
Jogurt wędzony, z chlebkiem naan, jajkami, kurkami i pikantnym olejem
jajka / jogurt / kurki
Tosty z twarożkiem orzechowym i konfiturą malinową
maliny / orzechy / wegańskie
Bostocki z migdałami i konfiturą jagodową
migdały / jagody / przetwory
Reklama