Kukbuk
Kukbuk
Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pieczona dynia:
miąższ dyni piżmowej lub hokkaido
250 g
olej roślinny
1 łyżka
czosnek granulowany
¼ łyżeczki
wędzona papryka
½ łyżeczki
pieprz cayenne
⅓ łyżeczki
Panierowane tofu:
wędzone tofu
100 g
sos sojowy
50 ml
skrobia kukurydziana
2 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
woda
150 ml
czosnek granulowany
⅓ łyżeczki
słodka papryka
½ łyżeczki
kurkuma
szczypta
kumin
szczypta
sól
½ łyżeczki
bułka tarta lub panko
30
olej rzepakowy
do smażenia
Sos orzechowy:
masło orzechowe
40 g
sok z limonki
z 1 sztuki
sos hoisin
1 łyżeczka
czosnek granulowany
¼ łyżeczki
płynny miód
1 łyżeczka
olej sezamowy
2 łyżki
woda
80 ml
Dodatkowo:
makaron ryżowy
50 g
olej sezamowy
10 ml
sos sojowy
10 ml
zielona cebulka
2 sztuki
czerwona kapusta
100. g
czerwona papryka
1 sztuka
prażone orzechy ziemne
40 g
papier ryżowy
8 arkuszy
letnia woda
do namaczania papieru
świeża bazylia
po kilka listków do każdej rolki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Miąższ dyni kroimy w słupki i wkładamy do miski. Polewamy je olejem, posypujemy czosnkiem, papryką i pieprzem i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 2

Tofu bardzo dokładnie odsączamy z wody na ręczniku papierowym. Kroimy w grube słupki i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na minimum 30 minut. Do jednej miski wsypujemy skrobię kukurydzianą. W drugiej łączymy mąkę pszenną, wodę, czosnek, słodką paprykę, kurkumę, kumin i sól. Z podanych składników powinniśmy otrzymać płynne ciasto, gęstsze od naleśnikowego. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tartą lub panko.

krok 3

Kawałki tofu wyjmujemy z sosu sojowego i układamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy je w skrobi, w cieście i na koniec w bułce tartej. Odkładamy na bok. Gdy wszystkie kawałki będą w panierce, na patelni rozgrzewamy olej (około 1 centymetra głębokości). Tofu wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 4

Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy w małej miseczce – ucieramy, aż powstanie gładki sos. W razie potrzeby możemy dodać więcej wody.

krok 5

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie odpowiednio miękki i odsączony z wody, łączymy go z olejem sezamowym i sosem sojowym. Odstawiamy.

krok 6

Zieloną cebulkę, czerwoną kapustę i paprykę kroimy w cienkie słupki. Orzechy delikatnie rozdrabniamy. Papier ryżowy namaczamy krótko w ciepłej wodzie. Na środku każdego arkusza układamy odrobinę makaronu ryżowego, następnie kładziemy kapustę, paprykę, zieloną cebulkę, pieczoną dynię, panierowane tofu, listki bazylii i kilka orzeszków ziemnych. Zakładamy dwa boki papieru do góry i zwijamy od wolnego brzegu, by utworzyć rulonik.

krok 7

Spring rolls podajemy z sosem orzechowym od razu po przygotowaniu lub wkładamy je do pojemnika próżniowego i przechowujemy w lodówce nawet przez 2-3 dni. Taki pojemnik sprawi, że spring rolls nie będą suche.

Przepis powstał we współpracy z marką Zwilling. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Menu zawsze pod ręką >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk