Sezon na
paprykę
Królowa Ameryki Środkowej i Południowej do nas dociera w skąpej liczbie wariacji, ale nawet ta zwykła, czerwona, ma milion kulinarnych i dobroczynnych zdrowotnie zastosowań. Surowa chrupie jak szalona, a po obróbce termicznej urzeka słodyczą.
Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i pistacjową posypką
kalafior / pomidory / papryka
Gazpacho
zupa / papryka / pomidory
Śródziemnomorska sałatka z udonem i fetą
kuchnia śródziemnomorska / feta / makaron
Letni chłodnik z pomidorami i truskawkami
papryka / pomidory / ogórek
Chili sin carne
wegetariańskie / meksyk / papryka
Humus z pieczoną papryką, masłem chili i grillowanymi szparagami
śniadanie / papryka / szparagi
Pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini
zioła / papryka / ziemniaki
Pieczona papryka w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri
brunch / śniadanie / papryka
Makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem
ser / papryka / makaron
Reklama