Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj naszego przepisu na kanapkę z gorgonzolą i boczkiem

Grillowana kanapka z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą piccante

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
miąższ dyni hokkaido
200 g
oliwa
1 łyżka
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
pieprz cayenne
⅓ łyżeczki
sól
1 łyżeczka + do posypania
skrobia kukurydziana
1 łyżka
boczek wędzony
10 plastrów
czerwona cebula
2 sztuki
chleb żytni
4 kromki
masło
do smarowania + do smażenia
ulubiona sałata
do podania
gorgonzola piccante
60 g
syrop klonowy
do podania
ser mimolette
4 plastry

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Oczyszczony miąższ dyni hokkaido (razem ze skórką) kroimy w słupki przypominające grube frytki. Przekładamy je do miski, polewamy oliwą, posypujemy wędzoną papryką, pieprzem cayenne i solą i dokładnie mieszamy. Na koniec dynię posypujemy skrobią kukurydzianą, ponownie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzywa się ze sobą nie stykały. Frytki wstawiamy do piekarnika na 20 minut (na ostatnie 5 minut włączamy funkcję termoobiegu). Wyjmujemy i przekładamy na kratkę.

krok 2

Na suchej i lekko rozgrzanej patelni smażymy plastry boczku, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 3

Z patelni zlewamy tłuszcz i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Posypujemy solą i smażymy na bardzo małym ogniu, aż cebula zrobi się słodka i nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.

krok 4

Wszystkie kromki chleba smarujemy masłem. Na dwóch kawałkach układamy dowolną ilość sałaty, po połowie pieczonej dyni, po 5 plasterków smażonego boczku, po 30 gramów pokruszonej gorgonzoli, którą polewamy odrobiną syropu klonowego, i po 2 plasterki sera mimolette. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, mocno dociskamy i podgrzewamy kanapki na grillu lub na patelni z odrobiną masła (niezbyt długo, bo sałata zwiędnie i nie będzie apetyczna). Podajemy od razu po przygotowaniu lub pakujemy na lunch, ponieważ świetnie smakuje także na zimno.

Więcej przepisów z gorgonzolą znajdziecie w artykule: 5 dań z gorgonzolą DOP w roli głównej >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk