Kukbuk
Kukbuk
Pudełka próżniowe Zwiling

Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynowany łosoś:
filet z łososia ze skórą
200 g
jasna pasta miso
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
ocet ryżowy
1 łyżka
sambal oelek
½ łyżeczki
miód
1 łyżka
musztarda diżońska
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
sól morska
½ łyżeczki
oliwa
1 łyżka
Purée dyniowe:
dynia hokkaido
300 g
masło
20 g
mleko
70 ml
gałka muszkatołowa
szczypta
miód
½ łyżeczki
skórka z cytryny
z ¼ sztuki
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
woda
opcjonalnie do podgrzania
Dodatkowo:
sól
1 łyżeczka
fasolka szparagowa
100 g
Opcjonalnie do podania:
ulubione zioła
do posypania
oliwa chili
do skropienia

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Filet z łososia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Pastę miso łączymy z sosem sojowym, octem ryżowym, pastą sambal, miodem, musztardą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i oliwą. Marynatą dokładnie nacieramy rybę, wkładamy ją do próżniowego pojemnika lub worka i marynujemy przez 2 godziny. Łososia możemy również przygotować dzień wcześniej i wydłużyć czas marynowania.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Dynię oczyszczamy, pozbawiamy pestek i włókien. Kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 3

Lekko ostudzoną, letnią dynię wkładamy do blendera kielichowego. Dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, miód, skórkę z ćwiartki cytryny, odrobinę soli i pieprzu i miksujemy na gładkie, puszyste purée. Gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dodać więcej mleka. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gotowe purée przekładamy do małego garnka.

krok 4

Łososia wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 12-13 minut.

krok 5

W tym czasie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy fasolkę. Gotujemy bardzo krótko, by była al dente. Gotową przelewamy zimną wodą i odsączamy na sitku. Jednocześnie podgrzewamy na małym ogniu purée z dyni, w razie potrzeby wlewamy odrobinę wody.

krok 6

Na talerz nakładamy ciepłe purée, odsączoną fasolkę i upieczonego łososia. Wierzch ryby możemy posypać ulubionymi świeżymi ziołami i skropić oliwą z chili.

 

Przepis powstał we współpracy z marką Zwilling. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Menu zawsze pod ręką >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk