Kukbuk
Kukbuk
Przepis na włoskie ravioli z dynią

Dyniowe tortelli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto na makaron:
jajko „zerówka”
2 sztuki
mąka
200 g + do podsypania
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
sól
do gotowania
Nadzienie:
dynia
600 g
musztarda mantuańska
200 g
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
ciasteczka amaretti
200 g
starty parmezan
100 g
gałka muszkatołowa
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sos:
roztopione masło
według uznania
starty parmezan
według uznania

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Dynię oczyszczamy, a następnie kroimy na kawałki. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i kładziemy na nim dynię. Pieczemy ją do miękkości – 30-40 minut – w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy dynia jest upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy.

krok 2

Robimy ciasto na makaron. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i elastyczna. Formujemy ciasto w kulę, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło. Ważne, by było przechowywane w temperaturze pokojowej.

krok 3

Przygotowujemy nadzienie. Upieczoną dynię rozgniatamy przy użyciu widelca, a następnie łączymy z musztardą, żółtkiem, rozdrobnionymi ciasteczkami amaretti, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

krok 4

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je wałkiem lub przy użyciu maszynki do makaronu. Za pomocą radełka wycinamy z niego paski o szerokości około 6 centymetrów. Na połowie z nich, na wierzchu – w odstępach 4-5 centymetrów – układamy kulki farszu. Przykrywamy je drugim paskiem ciasta i naciskając opuszkami palców, dobrze uszczelniamy brzegi. Za pomocą radełka wycinamy tortelli i umieszczamy je na posypanej mąką tacy.

krok 5

Gotujemy tortelli przez kilka minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy je i przekładamy na talerz, a następnie obficie polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym parmezanem.

TIP

Nadzienie do tortelli warto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Jest wtedy smaczniejsze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk