Kukbuk
Kukbuk

Krokiety z ciasta filo faszerowane ciecierzycą i pieczoną dynią z sosem miętowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Farsz:
goździki
6 sztuk
kardamon
6 sztuk
przyprawa curry
1 łyżeczka
olej
do smażenia
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
świeży imbir
2 cm
marchewka
2 sztuki
dynia piżmowa
1 mała sztuka
ciecierzyca w puszce
400 g
soczewica czerwona
garść
sól
do smaku
cytryna
1 sztuka
świeża kolendra
kilka listków
Ciasto:
ciasto filo
1 opakowanie
oliwa
do smarowania
Sos:
pęczek mięty
1 sztuka
gęsty jogurt grecki
1 szklanka
cytryna
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
czarnuszka
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Goździki i kardamon rozdrabniamy przy użyciu młynka do kawy lub moździerza. Dodajemy przyprawę curry, mieszamy.

krok 2

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starty na drobnej tarce imbir, smażymy minutę. Zawartość patelni przekładamy do miski.

krok 3

Marchewkę i dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju, dodajemy mieszankę przypraw, cebulę z czosnkiem i imbirem, ciecierzycę razem z zalewą i soczewicę. Wlewamy wodę – tyle, by przykryła składniki. Gotujemy około 20 minut, do miękkości soczewicy. Farsz studzimy, doprawiamy solą, sokiem i skórką z cytryny i posiekaną kolendrą.

krok 4

Płaty ciasta rozkładamy na blacie. Smarujemy je oliwą i przyklejamy jeden do drugiego – każdy potrzebny nam arkusz musi mieć 3 warstwy. Nie żałujemy oliwy, a arkusze trzymamy pod ściereczką, by zapobiec pękaniu i kruszeniu się ciasta. Arkusze kroimy na kwadraty o wymiarach 10×10 centymetrów. Na środku każdego z nich kładziemy po łyżce farszu, zawijamy boki ciasta do środka i całość zwijamy w rulon. Krokiety pieczemy w Ovi Smart, w 180 stopniach, przez 15 minut.

krok 5

W kielichu blendera wysokoobrotowego umieszczamy listki mięty, jogurt, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładki sos, przekładamy go do miseczki i posypujemy czarnuszką. Podajemy krokiety z sosem miętowym.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk