Nieważne, czy za oknem jesień, czy wiosna – bez zupy nie ma mowy o obiedzie. Pamiętamy to z dzieciństwa – zaczynała każdy rodzinny posiłek, rozgrzewała i zaspokajała pierwszy głód, zanim drugie danie zdążyło się podgrzać. Po latach oprócz smaku doceniamy ulubione zupy za błyskawiczność i prostotę w przygotowaniu. Do tego są rewelacyjnym sposobem, by przemycić solidną porcję warzyw do diety maluchów. W zależności od pory roku możemy zrobić zupę z dyni, pomidorów albo kalafiora, a co więcej, wszystkie niezbędne składniki zazwyczaj mamy w domu.
Wystarczy poszatkować warzywa, wrzucić je do garnka, zalać bulionem i zmiksować z aromatycznymi przyprawami. A gdy klasyczne przepisy przejedzą się wszystkim domownikom, wystarczy dodać zaledwie jeden lub dwa składniki, by znaną zupę zamienić w zupełnie nowe danie. I tak tradycyjną pomidorową, zamiast z ryżem czy makaronem, można podać z grzankami zapiekanymi z mozzarellą, a zupę dyniową przyprawić chrupkimi czipsami. Zainspirowani wspomnieniami z dzieciństwa, podpowiadamy sprawdzone pomysły na zupy dla dzieci.