Co zrobić, kiedy żar leje się z nieba, a jedyne, o czym marzymy, to odrobina orzeźwienia i wytchnienia? W takie dni nic nie smakuje lepiej niż chłodnik! Już parę łyżek tej zimnej zupy, nieważne, czy w słodkiej, czy w wytrawnej wersji, sprawi, że poczujemy się błogo. Tradycyjny chłodnik przygotowuje się na bazie botwiny i buraków – i właśnie taki fluorescencyjnie różowy najczęściej pojawia się przed oczami, gdy myślimy o tej zupie. Tymczasem można go zrobić również z innych składników – warzyw lub owoców. Skuście się na indyjską wersję chłodnika, raitę, albo egzotyczny chłodnik z mango. A tym, którym niestraszne kulinarne wyzwania, wymagające nieco więcej pracy, polecamy chłodnik bakłażanowy, który przypomni smak wakacji we Włoszech.

Zupy na ochłodę: 8 pomysłów na chłodnik
Najlepszy sposób na upał? Chłodnik! Wypróbujcie nasze przepisy na niebanalną zupę, która orzeźwi i zregeneruje ciało.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow.studio

Chłodnik z awokado i ogórków >>
Zielona zupa z salsą z melona, miodu i cytryny nie ma sobie równych. Do tego nie wymaga gotowania, a przygotowuje się ją w kilkanaście minut. Kluczem jest tu awokado, dlatego, zanim go użyjecie, upewnijcie się, czy na pewno jest dojrzałe. Dobrą metodą jest podważenie szypułki – miąższ, który się pod nią kryje, powinien być żółtawy. Zielony oznacza awokado niedojrzałe, a brązowy – że już się spóźniliście.

Chłodnik z mango >>
Słodko-kwaśny chłodnik z mango z dodatkiem limonki i kokosa przygotujecie w niecałe 30 minut. Przed podaniem zupę koniecznie doprawcie kardamonem i cukrem pudrem. Takiego chłodnika jeszcze nie próbowaliście!

Różowy chłodnik z malinami >>
Miłośnicy tradycyjnego chłodnika litewskiego z pewnością rozsmakują się w tym przepisie. Niesamowity kolor zupa zawdzięcza nie tylko burakom, ale także malinom i rzodkiewkom. A zamiast z jajkiem na twardo podajemy ją z ogórkami małosolnymi oraz odrobiną twarogu. Pycha!

Raita, czyli pikantny, biały chłodnik >>
Sposób na upał rodem z Indii – gęsta, orzeźwiająca zupa pełna egzotycznych smaków. Jogurt grecki miksujemy z imbirem, dodajemy uprażony kumin i sok z pomarańczy. Jeszcze tylko kilka składników i – po zaledwie kwadransie – danie jest gotowe.

Chłodnik bakłażanowy >>
Bakłażana grillujemy, a następnie miksujemy z aromatycznymi ziołami, orzechami i papryką. Wyrazistość chłodnikowi nadajemy dzięki pesto z pietruszki z odrobiną sosu worcester. A na koniec miskę zupy podajemy głodnym domownikom w towarzystwie grzanek ze świeżej ciabatty i z cierpkich jeżyn. Ostrzegamy, że na jednej porcji się nie skończy.

Chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i ze szczawiku >>
Słodki, a jednocześnie wytrawny chłodnik przygotujecie z awokado, papryki i… gruszki. Do tego ogórek, szczaw i miód – wszystko razem gwarantuje wspaniałą ucztę godną najlepszych szefów kuchni. Na wierzchu nie zapomnijcie ułożyć kwiatów i kiełków – dzięki temu chłodnik będzie nie tylko doskonale smakował, ale również wspaniale wyglądał.

Chłodnik arbuzowo-truskawokowy >>
Miska tej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa. Bazę chłodnika przygotowujemy z arbuza i truskawek, a słodycz owoców przełamujemy kwaśnym kiwi, bananem i borówkami. A by zadziwić gości, zupę dekorujemy chabrami. Kto się skusi?

Chłodnik jagodowy z miętą >>
Jagody ze śmietaną to klasyk, który smakuje doskonale również jako zupa. By odjąć kalorii, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego. I dołóżcie listki mięty dla podkreślenia smaku. Jagodowy chłodnik przygotujecie w zaledwie 10 minut – potem będziecie potrzebowali tylko chwili, by zupa się dobrze schłodziła.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?