Kukbuk
Kukbuk
Kremowa zupa brokułowa z awokado i z pastą z nerkowców, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Zupa brokułowa z pastą z nerkowców

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
brokuł
1 mała sztuka
awokado
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżka
świeży imbir
1 plasterek
woda lub bulion wegetariański
2 szklanki
orzechy nerkowca (moczone przez kilka godzin w wodzie)
garść
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeża kolendra lub koperek
1 łyżka

Przepis: Kasia Bem / Kasiabem.com


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Brokuł myjemy i dzielimy na małe kawałki. Awokado obieramy, wydłubujemy pestkę. Kawałki brokułu i awokado wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, imbir, wlewamy wodę lub bulion o tempetarurze nie wyższej niż 45 stopni i miksujemy.

krok 2

Oddzielnie miksujemy orzechy z odrobiną wody. Powstałą białą śmietankę o delikatnie orzechowym smaku dokładamy do kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą lub koperkiem.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk